Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem to postne danie kuchni wielkopolskiej złożone z ziemniaków (w gwarze poznańskiej pyr) oraz gziku, czyli odpowiednio przyprawionego sera twarogowego. Danie powstało zapewne w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce mocno rozpowszechniły się ziemniaki. Potrawę początkowo jadano głównie w piątki (dni postne).

SKŁADNIKI:

- ziemniaki

- koperek

- 25 dag twarogu półtłustego

- 3 łyżeczki śmietany 18%

- 2 łyżki jogurtu naturalnego

- sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.

2. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego śmietanę, jogurt, sól, pieprz i mieszamy.

3. Koperek drobno siekamy.

4. Ziemniaki odcedzamy, każdy nacinamy (nie do końca) na krzyż i ściskamy.

5. Na ziemniaki układamy gzik i posypujemy koperkiem.

poniedziałek, 10 czerwca 2013, magdalenka_210

Polecane wpisy

Komentarze
2013/06/10 19:26:36
Jedno z moich ulubionych letnich dań. Jak to moja wielkopolska mama nazywała "rajka gziku i taczka pyrek " :)