Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe kołoczki z twarogiem i cytrynowym lukrem

Odkąd pamiętam dom mojej babci pachniał jak paryska cukiernia i mimo, że nie mieszkała daleko, to każde moje odwiedziny przenosiły mnie do innego świata. W swojej maleńkiej, ślepej kuchni do dziś wyczarowuje cudowne smakołyki, którymi wszystkich rozpieszcza.  Jej popisowym wypiekiem obok haderloków i trójwarstwowego tortu z galaretką i owocami są kołoczki z twarogiem i cytrynowym lukrem. Obowiązkowa pozycja na każdej rodzinnej posiadówie...



Gdy byłam mała często spędzałam u Niej wakacje. Pamiętam jeden z lipcowych wieczorów, gdy po spacerze z dziadkiem przywitał nas w domu zapach pieczonych kołoczków. Ale mojego zdumienia nie było końca, gdy zobaczyłam na szafie rozciągnięte prześcieradło! O co chodzi? Po chwili wszystko się wyjaśniło, gdy dziadek wyciągnął stare, drewniane pudło i zgasło światło. Pod kocem, w jednej ręce kakao, w drugiej kołoczek a przede mną klisze z Czerwonym Kapturkiem, Królewną Śnieżką, Misiem Uszatkiem...Do dziś pamiętam dziadka zmieniającego przeźrocza i udającego złego wilka oraz babcię krzątającą się po kuchni... 



SKŁADNIKI:

- 0,5 kg mąki pszennej

- 1/2 kubka ciepłej wody

- 1/2 kostki świeżych drożdży

- 2 jajka

- 1/3 kostki margaryny

- 3 łyżki cukru

- 50 dag twarogu

- sok z cytryny

- cukier puder



PRZYGOTOWANIE:

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.

2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 1 jajko, cukier, margarynę i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy ciasto.

3. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.

4. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (górne i dolne grzanie).

5. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm, wycinamy nożem kwadraty.

6. Na środek każdego kwadrata kładziemy spora łyżkę twarogu, zlepiamy końce na krzyż i smarujemy rozbełtanym jajkiem.

7. Kołoczki pieczemy ok 15-20 min.

8. Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem i smarujemy gotowym lukrem wystudzone kołoczki.

A Wam co przypominają domowe wypieki?



niedziela, 25 sierpnia 2013, magdalenka_210

Polecane wpisy

Komentarze
2013/08/25 21:14:18
Czytajac wstep do wpisu zrobilo mi sie tak cieplutko na serduszku i sama zaczelam przypominac sobie cudowne chwile dziecinstwa w towarzystwie moich kochanych dziadkow <3
Chcialabym teraz wejsc do kuchni i zastac tam Babcie z pelna blaszka takich swiezutkich drozdzowych wypiekow.. ajjj rozmarzylam sie :)