Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Pasta twarogowa z figami i pistacjami

Dziś przepis na pastę na bazie twarogu. Ma słodko- słony smak, idealnie komponuje się ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Świetna do kanapek, krakersów lub sucharków. Warto postawić na dobre składniki- twaróg od zaprzyjaźnionego bambra, chleb ze sprawdzonej piekarni.

Przygotowanie pasty zajmuje chwilkę :)

SKŁADNIKI:

- 20 dag twarogu

- kilka suszonych fig

- garść orzechów pistacjowych

- szczypta cukru

- szczypta soli

- 1 łyżka octu słodowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Twaróg ugniatamy widelcem.

2. Figi i obrane pistacje drobno siekamy.

3. Figi i pistacje dodajemy do twarogu, przyprawiamy cukrem, solą i octem. Mieszamy.

 

Na podstawie pasty przygotowałam słodko- wytrawną kanapkę: z gruszką i surowym boczkiem. Idealna z filiżanką herbaty na miłe rozpoczęcie dnia. Wystarczy chleb (u mnie z amarantusem), pasta, kilka plasterków soczystej gruszki i surowego boczku. A wszystko posypane siekanymi pistacjami, świeżo zmielonym pieprzem i udekorowane plasterkami figi. Przekrójcie, złóżcie ją na pół i weźcie ze sobą do pracy :)

czwartek, 29 sierpnia 2013, magdalenka_210

Polecane wpisy