Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Penne w pomidorowym sosie ze szynką i tapenadą

Moi Drodzy! Na samym początku mam dla Was dwie informacje. Pierwsza to taka, że mamy dziś podobno Dzień Blogów. Także wszystkim Blogerom życzę wytrwałości, ciągle nowych inspiracji i pomysłów, satysfakcji i samych sukcesów. Druga to taka, że dostałam wyróżnienie w konkursie zorganizowanym przez Spring Plate Magazyn na temat kulinarnych wspomnień. Wyróżniony przepis na Drożdżowe kołoczki z cytrynowym lukrem będziecie mogli zobaczyć w niedalekim czasie na łamach tego czasopisma :) Skoro mamy takie powody do świętowania to dziś przepis na wykwintny makaron penne w sosie pomidorowym ze szynką i tapenadą.

Udało mi się dostać przepyszną, grecką tapenadę. Jest to rodzaj pasty z czarnych i zielonych oliwek, z oliwą, czosnkiem, kaparami i przyprawami, która świetnie sprawdzi się w większości dań kuchni włoskiej, hiszpańskiej i greckiej. Istna mieszanka kolorów, zapachów. Polskie przepyszne pomidory, greckie oliwki i tapenada, oraz włoski makaron... Z podanych składników otrzymamy 2-3 porcje :)

SKŁADNIKI:

- 1/2 opakowania makaronu penne

- 3 duże pomidory

- 2-3 ząbki czosnku

- 1 cebula

- papryczka chilli

- 10 dag dowolnej wędliny

- 1 biała papryka

- kilka czarnych oliwek

- 2 łyżki tapenady

- sól, pieprz

- szczypta cukru

- rozmaryn

- oliwa

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Paprykę i papryczkę chilli kroimy w kosteczkę.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i papryki. Wszystko szklimy.

4. Skórkę pomidorów lekko nacinamy na krzyż, wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 3 min. Po tym czasie odsączamy je, zdejmujemy skórkę, kroimy w mniejsze części i blendujemy.

5. Do podsmażonych składników dodajemy pokrojoną w paski szynkę. Smażymy kolejne 2-3 min.

6. Na patelnię wlewamy zmiksowane pomidory. Mieszamy, redukujemy sos przez odparowanie.

7. Do sosu dodajemy pokrojone oliwki, 2 łyżki tapenady, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i rozmarynem.

8. Na talerze wykładamy makaron, polewamy sosem i dekorujemy oliwkami.

sobota, 31 sierpnia 2013, magdalenka_210

Polecane wpisy

Komentarze
2013/08/31 12:24:28
Makaron najlepiej smakuje w towarzystwie pomidorów ;) A tapenady jeszcze nigdy nie jadłam.