Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Włoska frittata z kiełbasą i pomidorami

Na to danie natrafiłam w trakcie wieczornego buszowania po książkach kucharskich. Ftittata- potrawa o włoskich korzeniach, bogata w wiele składników, zajmująca lukę między omletem a jajecznicą. Nazwa tego specjału wywodzi się od techniki jego przygotowywania- słowa "fritto"- smażony, a jego hiszpańskim odpowiednikiem jest tortilla. Jeżeli na waszym śniadaniowym stole zaczyna wiać nudą, przejadła się Wam zwykła jajecznica, lub nie macie pomysłu na leniwy brunch, lunch lub obiad to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Frittata ze względu na jego uniwersalność jest daniem bardzo wdzięcznym. Wystarczy przeplądrować całą lodówkę, wybrać resztki, które do siebie pasują i za każdym razem otrzymamy "omlet" o innym charakterze. Do przygotowania mojej wersji użyłam: cebuli, kiełbasy jałowcowej o intensywnym zapachu, ziemniaków oraz aromatycznych pomidorków koktajlowych. Ponieważ uwielbiam ostre smaki, to nie pożałowałam sobie chilli. Warto też zainwestować w jajka takich kur, co się cieszą jak wyjdą na trawę i dziobną robaka ;) Gotową frittatę posypcie obficie świeżymi ziołami- szczypiorkiem, koperkiem, bazylią lub pietruszką i pokrójcie ją na trójkąty- jak pizzę.

 SKŁADNIKI:

- 4 jajka

- kawałek kiełbasy jałowcowej

- 1 cebula

- 4 małe ziemniaki

- papryczka chilli

- pomidorki koktajlowe

- szczypiorek i/lub koperek

- masło

- sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w całości w osolonej wodzie, kroimy w grubsze plastry.

2. Na patelni roztapiamy ok 2 łyżek masła.

3. Wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, cebulę i papryczkę chilli. Chwilę smażymy.

4. Po ok 5 min dodajemy ziemniaki i pokrojone na połówki pomidorki; smażymy wszystko ok 5 min.

5. Wszystkie składniki układamy w miarę równomiernie na patelni.

6. Jajka roztrzepujemy, solimy i pieprzymy. Zalewamy wszystkie składniki.

7. Frittatę smażymy na małym ogniu aż do ścięcia się jajek.

8. Posypujemy świeżymi ziołami i dekorujemy jeszcze kilkoma pomidorkami.

środa, 14 sierpnia 2013, magdalenka_210

Polecane wpisy

Komentarze
2013/08/14 11:08:28
Wspaniałe śniadanko! Dziękuję za dodanie do mojej akcji psiankowatej ;)