Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Krokiety z ruskim nadzieniem

Krokiety wręcz ubóstwiam. Z pieczarkami, z mięsem, z kapustą i grzybami... Ale dziś naszło mnie na jarskie krokiety w wersji "ruskiej", bo z ziemniakami i twarogiem. Świetnie pasuje do nich barszczyk czerwony :)

 A o to potrzebne składniki:

SKŁADNIKI:

Naleśniki:

- 2 jajka

- mąka

- 1 łyżka oliwy

- woda gazowana

- mleko

- sól

Nadzienie:

- 30 dag ziemniaków

- 20 dag twarogu

- 1 duża cebula lub 2 małe

- gałka muszkatołowa

- sól, pieprz

Pozostałe:

- olej

- mąka

- 1-2 jajka

- bułka tarta

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Ciasto ma być konsystencji śmietanki.

2. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i smażymy naleśniki.

3. Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie.

4. Ziemniaki przeciskamy przez praskę.

5. Cebulę obieramy, drobno szatkujemy i szklimy na oleju.

6. Do ziemniaków dodajemy gałkę, twaróg, cebulę, sól i pieprz. Mieszamy.

7. Na środek każdego naleśnika kładziemy sporą ilość nadzienia i zwijamy krokiety.

8. Krokiety panierujemy w mącę, rozbełtanym jajku i bułce tartej.

9. Smażymy na oleju na rumiano ze wszystkich stron.

wtorek, 05 listopada 2013, magdalenka_210

Polecane wpisy