Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kotleciki jajeczno- pieczarkowe

Nim na dobre zaczniemy jajeczny sezon wielkanocny, zachęcam do wypróbowania przepisu na kotleciki jajeczno- pieczarkowe, które mogą u Was zagościć np. na piątkowy obiad. Świetnie do nich pasuje mizeria z ogórków lub sałaty i ziemniaki lub podane z sosem grzybowym.

 

 Do przygotowania kotlecików potrzebujecie:

Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 surowe jajko
- 2-3 duże pieczarki
- 1 pęczek zielonej cebulki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
2. Pieczarki czyścimy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na oleju ok 5 min wraz z cebulą i czosnkiem. Studzimy.
3. Jajka ugotowane na twardo ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem, posiekaną zieloną cebulkę, surowe jajko, bułkę tartą i przyprawy.
4. Wszystko mieszamy, uzyskując zwartą konsystencję, z której formujemy kotleciki.
5. Kotlety obtaczamy bułką tartą i smażymy z obu stron na złoty kolor.

środa, 25 marca 2015, magdalenka_210

Polecane wpisy