Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Panierowane udka z kurczaka z sosem pomidorowo-pieczarkowym

Pomysł na udka z kurczaka pozostałe np. jako "efekt uboczny" rosołu. Dziś podane z brązowym ryżem z curry oraz dwoma surówkami: z czerwonej kapusty oraz koperkowej.

 Przygotujcie:

Składniki:
- udka z kurczaka
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- bułka tarta
- mąka
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona ostra papryka, przyprawa do kurczaka, suszony koperek
- olej do smażenia
Sos:
- 3 pieczarki
- puszka krojonych pomidorów
- bazylia
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki masła


Przygotowanie:
1. Udka gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego przez ok 1 godz.
2. Udka studzimy i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej z dodatkiem w/w przypraw.
3. Opanierowane udka smażymy ze wszystkich stron na rumiano.
4. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle razem z posiekaną cebulką.
5. Do podsmażonych pieczarek dodajemy pomidory, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Gotujemy o 10 min.

wtorek, 21 kwietnia 2015, magdalenka_210

Polecane wpisy