Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Świąteczny żurek z chrzanem i grzybami

Dziś przepis na świąteczny żurek z dodatkiem chrzanu i grzybów.

Korzystając z okazji życzę Wam wszelkiej pomyślności i radości, mokrego dyngusa, smacznego jajka i bogatego zajączka!

Widzimy się po Świętach! :)

 

 Sprawdźcie, czy macie:

Składniki:
- 20 dag boczku surowego
- 2 białe kiełbasy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 łyżeczki chrzanu
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- 0,5l żurku
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- jajka
- 2 łyżki oliwy
- cząber
- 5 ziemniaków
- majeranek


Przygotowanie:
1. Przygotowujemy wywar z obranej marchewki, pietruszki, boczku, kiełbas, grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie.
3. Z wywaru wszystko wyciągamy, warzywa i kiełbasy kroimy w plasterki, boczek w kosteczkę.
4. Do wywaru wlewamy żurek, zagotowujemy, dokładamy ugotowane ziemniaki, pokrojone wcześniej składniki, podsmażoną na oliwie cebulę.
5. Przyprawiamy chrzanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cząbrem, majerankiem, solą i pieprzem.
6. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

sobota, 04 kwietnia 2015, magdalenka_210

Polecane wpisy