Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Duszona jagnięcina w paście czosnkowej

Będąc na zakupach na jednej z giełd, z moją Teściową upolowałyśmy jagnięcinę. Przyznam się, że tego typu mięsa nigdy nie jadłam. Ale pierwsze koty za płoty. Przepis autorstwa mojej Teściowej :) Podana z kopytkami stworzyła całkiem smaczną kompozycję.

Przygotujcie:

Składniki:
- 1 kg jagnięciny (u mnie część z żeberkami)
- 5 ząbków czosnku
- kilka listków lubczyku
- 6 łyżek oleju
- przyprawa warzywko/ wegeta
- pieprz
- 1-2 szkl wody
- 2 łyżeczki mąki pszennej

Przygotowanie:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki.
2. Przygotowujemy pastę: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, łączymy z olejem i łyżeczką przyprawy warzywko.
3. Nacieramy mięso pastą, obkładamy listkami lubczyku i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
4. Na drugi dzień mięso obsmażamy ze wszystkich stron, następnie podlewamy je wodą i dusimy ok. 2 godzin.
5. Przyprawiamy pieprzem, otrzymany sos zabielamy mąką.

 

czwartek, 04 czerwca 2015, magdalenka_210

Polecane wpisy