Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Placuszki ziemniaczane z cukinią i serem feta

Szybki w przygotowaniu (zwłaszcza, gdy użyjecie malaksera) obiad w greckim stylu. Idealne rozwiązanie na upalne dni, gdy nie chcemy ślęczeć nad garnkami. Koniecznie podajcie je z sosem czosnkowym lub tzatziki oraz z kefirem lub maślanką do popicia.

Przygotujcie:

 

Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 kostki sera feta
- 4 łyżki siekanego koperku
- sól, pieprz
- olej
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej


Przygotowanie:
1. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze.
2. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy, odstawiamy do momentu, gdy puści sok, a następnie odciskamy.
3. Do przetartych ziemniaków i cebuli dodajemy odciśniętą cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę, koperek oraz pokruszoną drobno fetę. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
4. Na rozgrzanym oleju kładziemy małe placuszki, które smażymy z obu stron na rumiano.

piątek, 12 czerwca 2015, magdalenka_210

Polecane wpisy