Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Październik 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 16 czerwca 2015

Jest takie jedne powiedzenie, które świetnie wpisało się w zeszły weekend- "chcesz rozśmieszyć Pana Boga, opowiedz mu o swoich planach". Weekend mieliśmy spędzić całkiem inaczej, ale "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło". Po krótkiej burzy mózgów wylądowaliśmy w Katowicach. Ostatnimi czasy Katowice stały się kulinarnym centrum wydarzeń...

Naszym pierwszym przystankiem był Park Powstańców Śląskich- niewielki zielony skwer umiejscowiony w sąsiedztwie Spodka i Oka Miasta. A przystanek był nie byle jak, bo Przystanek Śniadanie. Jest to świetna inicjatywa, promująca żywność wysokiej jakości, spędzanie razem czasu na świeżym powietrzu. Czym się charakteryzuje? Luzem, uśmiechem, celebracją poranków, ruchem, pasją, smakami, brakiem pośpiechu. Tak, to są odpowiednie słowa. Zanim przystanek wyłonił się z pomiędzy drzew, można było usłyszeć argentyńskie rytmy tanga...

Na trawniku odbywały się pikniki, pełno food-trucków serwujących m.in zapiekanki, burgery, tosty, słodkości... Dla najmłodszych były organizowane różne kreatywne atrakcje.



Na katowickim rynku po raz kolejny zawitał jarmark- tym razem Świętojański.

Tradycyjnie już były stragany z: miodami, olejami, przyprawami, wędlinami, kandyzowanymi owocami, ale też z rękodziełem, odzieżą itd. Nowością była wenecka karuzela :)

 

 

 

W taki skwar lody były konieczne- jabłkowo- wiśniowe.

Nie byłabym sobą, gdybym wyszła z jarmarku z pustymi rękami. Moja kuchnia wzbogaciła się o dwa kolejne gadżety, które są wręcz konieczne :D Ostatnio przeprosiłam się z orzechami, więc niezbędny był do ich łupania dziadek do orzechów. A także radełko do ravioli- już mi chodzą po głowie ich letnie odsłony m.in. z owocami.


W czerwcu w Galerii Katowickiej odbywają się kulinarne warsztaty. Co weekend inna z gwiazd prezentuje swój kunszt w różnych kuchniach świata. 13-14 czerwca Paweł Albrzykowski zaprosił na weekend kuchni orientalnej.

Udało mi się uczestniczyć w kulinarnym pokazie jednej z blogerek- Dagmary, która starała się przemycić orientalną nutę do polskiej kuchni. Dagmara przygotowała rosół cytrynowy oraz mintaja ze szpinakiem i mleczkiem koksowym.

Smak zupy był zaskakujący, orzeźwiający, nieco pikantny i wyrazisty jednocześnie (dzięki dodaniu sosu chili i sosu ostrygowego). Do tego ekspresowy makaron przygotowany z tortilli. Smaki ciekawe, aczkolwiek nie dla mnie.

Naszą przechadzkę zakończyliśmy na słynnej ulicy Mariackiej, na której wszystko jest możliwe i znana jest z tego, że jest znana :D

W Kościele Niepokalanego Poczęcia NMP organizowana była Emiliada- festyn odbył się w XVI rocznicę beatyfikacji bł. Ks. Emila Szramka - przedwojennego proboszcza owej parafii, zamordowanego podczas II wojny światowej przez Gestapo w KL Dachau - 13 stycznia 1942. Były liczne atrakcje dla dzieci, loteria, koncert orkiestry KWK Staszic Murcki. Był też żurek i kołacze :)

 

 

 

Jeżeli nie macie pomysłu na spędzenie kolejnego weekendu- zapraszam do Katowic. Na Przystanku Śniadanie będzie organizowany pchli targ, na Jarmarku Świętojańskim nauczycie się plecenia wianków, a w Galerii Katowickiej gotować będzie Pascal Brodnicki.

20:37, magdalenka_210 , Wydarzenia
Link Dodaj komentarz »
sobota, 13 czerwca 2015

Wczoraj przedstawiłam Wam pomysł na placki wytrawne. Dziś coś na słodko. Idealny pomysł na idealne sobotnie, leniwe śniadanie. Podajcie je z ulubionymi konfiturami (u mnie śliwkowe), miodem, owocami...

 

Przygotujcie:

Składniki:
- 1 opakowanie serka wiejskiego (200ml)
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść płatków gryczanych
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- oliwa


Przygotowanie:
1. Z jajek, mąki, soli, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i odsączonej z serka śmietanki ucieramy ciasto.
2. Do ciasta dodajemy serek oraz płatki gryczane.
3. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1 godz.
4. Na rozgrzanej oliwie smażymy z obu stron na rumiano niewielkie placuszki. 

piątek, 12 czerwca 2015

Szybki w przygotowaniu (zwłaszcza, gdy użyjecie malaksera) obiad w greckim stylu. Idealne rozwiązanie na upalne dni, gdy nie chcemy ślęczeć nad garnkami. Koniecznie podajcie je z sosem czosnkowym lub tzatziki oraz z kefirem lub maślanką do popicia.

Przygotujcie:

 

Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 kostki sera feta
- 4 łyżki siekanego koperku
- sól, pieprz
- olej
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej


Przygotowanie:
1. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze.
2. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy, odstawiamy do momentu, gdy puści sok, a następnie odciskamy.
3. Do przetartych ziemniaków i cebuli dodajemy odciśniętą cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę, koperek oraz pokruszoną drobno fetę. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
4. Na rozgrzanym oleju kładziemy małe placuszki, które smażymy z obu stron na rumiano.

19:25, magdalenka_210 , Warzywne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 11 czerwca 2015

Ostatnio była ryba, no to teraz też :) A dodam jeszcze, że na jutro mamy przewidzianego okonia... Prosta i szybka w przygotowaniu pasta do pieczywa. Idealna na śniadanie lub kolację. Bogata w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Przygotujcie:

Składniki:
- 1 makrela
- 20 dag twarogu półtłustego
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- cebula dymka
- sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Makrelę obieramy z ości i drobno siekamy.
2. Cebulę dymkę myjemy i drobno kroimy.
3. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy makrelę, jogurt i dymkę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

wtorek, 09 czerwca 2015

No to mamy rybkę jak z nadbałtyckiej knajpki :D Do tego oczywiście młode ziemniaki z koperkiem i tradycyjna surówka z młodej kapusty kiszonej.

Przygotujcie:

Składniki:
- 2 filety z dorsza
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 cytryny
- 1 szkl mleka
- 2 łyżki oliwy
- olej
- 1/2 szkl mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki.
2. Rybę przekładamy do miseczki, doprawiamy pieprzem, polewamy 2 łyżkami oliwy i przekładamy plasterkami cytryny. Odkładamy do lodówki na 1 godz.
3. Mleko, jajko, mąkę, curry, 1 łyżeczkę oleju oraz szczyptę soli mieszamy ze sobą na ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany.
4. Rybę panierujemy w cieście naleśnikowym i smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 67