Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 08 czerwca 2015

Szybka i zdrowa sałatka na bazie kaszy jęczmiennej, która np. została z obiadu. Idealne rozwiązanie dla miłośników pomidorów.

Przygotujcie:

Składniki:
- 15 dag kaszy jęczmiennej (u mnie wiejska)
- 1/2 pomidora malinowego
- 1/2 pomidora z gałązki
- 8 pomidorków koktajlowych
- 3 suszone pomidory w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 kostki fety
- pietruszka zielona suszona
- sól, pieprz
- oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy ok. 15 min na sypko i studzimy.
2. Pomidory myjemy; koktajlowe kroimy na pół, suszone w paski, malinowy i z gałązki w kosteczkę.
3. Czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę, fetę kruszymy na mniejsze kawałki.
4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
5. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i pietruszką. Mieszamy.

niedziela, 07 czerwca 2015

Dziś przepis na dodatek do obiadu. Jako, że mamy sezon na młodą kapustę- czas się za nią zabrać.

Przygotujcie:

 

Składniki:
- 50 dag kapusty kiszonej młodej
- 1 pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki masła
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Kapustę siekamy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. Odsączamy, zostawiając niewielką ilość wody.
2. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do kapusty.
3. Do kapusty i czosnku dodajemy masło, smażymy ok. 5 min.
4. Dodajemy posiekany koperek, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

czwartek, 04 czerwca 2015

Będąc na zakupach na jednej z giełd, z moją Teściową upolowałyśmy jagnięcinę. Przyznam się, że tego typu mięsa nigdy nie jadłam. Ale pierwsze koty za płoty. Przepis autorstwa mojej Teściowej :) Podana z kopytkami stworzyła całkiem smaczną kompozycję.

Przygotujcie:

Składniki:
- 1 kg jagnięciny (u mnie część z żeberkami)
- 5 ząbków czosnku
- kilka listków lubczyku
- 6 łyżek oleju
- przyprawa warzywko/ wegeta
- pieprz
- 1-2 szkl wody
- 2 łyżeczki mąki pszennej

Przygotowanie:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki.
2. Przygotowujemy pastę: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, łączymy z olejem i łyżeczką przyprawy warzywko.
3. Nacieramy mięso pastą, obkładamy listkami lubczyku i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
4. Na drugi dzień mięso obsmażamy ze wszystkich stron, następnie podlewamy je wodą i dusimy ok. 2 godzin.
5. Przyprawiamy pieprzem, otrzymany sos zabielamy mąką.

 

poniedziałek, 01 czerwca 2015

W internecie krąży wiele przepisów na to ciasto. Jednak większość z nich wymaga zdecydowanie więcej pracy, niż ja na ten dzień przewidziałam. Ciasto dla leniwców lub zabieganych- bez pieczenia, bez wielogodzinnego przygotowywania toffi, bez ucierania od podstaw masy budyniowej. Jedynie czego potrzebujemy to odrobinę cierpliwości, ponieważ ciasto wraz z upływam czasu nabiera na smaku. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień. Z podanych składników przygotujecie ciasto z blachy o wymiarze 25x36cm. Ciasto przygotowane na urodziny Męża- wszystkim gościom smakowało :)   

 

Przygotujcie:

Składniki:
- 75 herbatników Petit
- 1 puszka masy krówkowej
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki masła śmietankowego
- 2,5 szkl mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 małe śmietany 36%
- 3 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1. Masę krówkową podgrzewamy we wrzątku ok 15 min.
2. Śmietanę ubijamy mikserem z rozpuszczoną żelatyną w 5 łyżkach wody.
3. Przygotowujemy budyń, dodając do niego 2 łyżki masła śmietankowego.
4. Składamy ciasto, równo układając wszystkie składniki:
I. Herbatniki
II. Masa krówkowa
III. Herbatniki
IV. Masa budyniowa
V. Herbatniki
VI. Ubita śmietana
5. Ciasto posypujemy tartą czekoladą.
6. Wkładamy ciasto do lodówki na min. 24 godziny.

wtorek, 26 maja 2015

Jarmarki w Katowicach stały się już małą tradycją :) Na Boże Narodzenie, Wielkanoc... Tym razem Jarmark na francuską nutę odbył się w dniach 20-24.05.2015 w godzinach 10-20 na płycie nowego rynku. W sobotę, jak zwykle przelotem (na trasie Bytom-Jaworzno) zahaczyłam o wspomniane Katowice, by nacieszyć oczy i kubki smakowe francuskimi smakołykami. Wrażenia? W pełni usatysfakcjonowana! Udane zakupy, świetna atmosfera, cudowne francuskie melodie i odświeżenie języka angielskiego :D A do kupienia dosłownie wszystko- mydło i powidło. Wina, sery, desery, przetwory, przyprawy, wędliny, pieczywo, herbaty, lody... oraz kontrowersyjne fuagra. Na straganach oferowano również mydła z Marsylii, pachnidła, lawendę i dodatki do domu.

Mnie udało się upolować: ser brie i camembert, bagietkę, marmoladę pomarańczową z malinami oraz francuskie pączki z nadzieniem morelowym. Sery niesamowite w smaku, a w zapachu tym bardziej. Zjedzone wraz z bagietką na wieczornej posiadówie z teściami :D Pączki do domu nie dojechały :D A marmolada czeka na swoje 5 min.

Dość tego! Czas na zdjęcia!

 

 

 

 

 

 

17:43, magdalenka_210 , Wydarzenia
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 67