Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 17 maja 2015

Były szparagi grillowane, były szparagi w risotto, teraz czas na najlżejszą wersję- w sałatce. Lekka, wiosenna propozycja na obiad lub kolację :)

 

Potrzebujecie:

Składniki:

- 5 zielonych szparagów

- 1 pomidor

- 1/3 zielonego ogórka

- kilka liści sałaty lodowej

- kawałek sera feta

Sos:

- 5 łyżek oliwy z oliwek

- 1 łyżka octu balsamicznego

- sok z 1/2 cytryny

- 1 łyżka musztardy francuskiej

- sól, pieprz

- szczypta cukru

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa myjemy.

2. Szparagi myjemy, odcinamy twarde, zdrewniałe końcówki. Szparagi wiążemy nitką w pęczek, zalewamy wodą (tak aby główki wystawały) i gotujemy na stojąco z dodatkiem szczypty soli i cukru przez ok 10 min.

3. Pomidory kroimy w ósemki, ogórek z plasterki, szparagi na 3 części, sałatę rwiemy.

4. Wszystkie składniki sosu przekładamy do małego słoiczka, zakręcamy i wstrząsamy.

5. Układamy sałatkę na talerzu, kruszymy fetę i polewamy sosem.

 

Szparagowe<3Love 

 

Sałatki na grilla

 

sobota, 16 maja 2015

Dziś na amerykańsko :) Naleśniki, które powstają gdzieś pomiędzy... Pomiędzy ogarnianiem domu, makijażem, podlewaniem kwiatów na balkonie :D Delikatne w smaku i strukturze, puszyste, lekko słodkie... Gdzieś po 3 sztuce opanowałam je do perfekcji- pod względem stopnia zrumienienia, kształtu i wielkości :D Koniecznie podajcie je z miodem, dżemem, masłem orzechowym lub syropem klonowym. Ja zdecydowałam się na miód i prażone jabłka z cynamonem- walentynkowy prezent od Anki ;)

Potrzebujecie:

Składniki:
- 2 szkl mąki
- 1 szkl mleka
- 1 szkl maślanki
- 1/4 masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia.
2. Do wymieszanych suchych składników dodajemy roztopione i wystudzone masło, jajko, mleko i maślankę. Mieszamy mikserem.
3. Na suchą patelnię ceramiczną lub teflonową wylewamy chochelkę ciasta, czekamy do momentu, aż pojawią się bąbelki i przewracamy.
4. Pankejksy podajemy z ulubionymi dodatkami.

piątek, 15 maja 2015

Dziś kolejny przepis ze szparagami. Tym razem padło na risotto- pyszne, sycące danie na bazie ryżu. Przyznam, że jest to potrawa nieco wymagająca- przede wszystkim ciągłego mieszania. Ale odrobina cierpliwości się opłaci.

 

Przygotujcie:

Składniki:
- 20 dag ryżu
- 10 dag zielonych szparagów
- 5-7 łyżek zielonej soczewicy
- 300 ml bulionu warzywnego
- oliwa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- masło
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Soczewicę płuczemy i gotujemy ok. 10-15 min.
2. Szparagi myjemy, odcinamy twarde, zdrewniałe końcówki. Szparagi wiążemy nitką w pęczek, zalewamy wodą (tak aby główki wystawały) i gotujemy na stojąco z dodatkiem szczypty soli i cukru przez ok. 10 min.
3. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy je na oliwie.
4. Wsypujemy ryż, chwilkę go szklimy. Co chwilę podlewamy niewielką ilością bulionu, ciągle mieszając.
5. Dodajemy pokrojone szparagi oraz odsączoną soczewicę.
6. Dodajemy masło, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

czwartek, 14 maja 2015

Sezon na szparagi w pełni, więc trzeba korzystać puki się da :) Niestety mojego Męża nie dało się do nich przekonać (zbyt zielone), ale w przyszłości spróbujemy z białymi :D Szparagi to istna skarbnica witamin i minerałów. Zawierają kwas foliowy, witaminy C i E, wapń, fosfor i potas. Także nie zastanawiajcie ani chwili dłużej i biegnijcie na bazarek!

Przygotujcie:

Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- jajka
- oliwa
- masło
- sól, pieprz
Sos:
- 2 żółtka
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 kostki masła
- sól, pieprz cytrynowy

Przygotowanie:
1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde, zdrewniałe końcówki. Szparagi wiążemy nitką w pęczek, zalewamy wodą (tak aby główki wystawały) i gotujemy na stojąco z dodatkiem szczypty soli i cukru przez ok. 10 min.
2. Ugotowane szparagi hartujemy chwilkę w zimnej wodzie. Odsączamy.
3. Przygotowanie sosu: żółtka ucieramy z sokiem z cytryny na puszystą masę. Stopniowo dolewamy do niej stopione masło. Ucieramy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
4. Szparagi chwilkę grillujemy na oliwie na rozgrzanej patelni grillowej.
5. Na rozgrzanej patelni smażymy jajka.
6. Szparagi układamy na talerzu, wykładamy jajko, polewamy sosem holenderskim, przyprawiamy solą i pieprzem.

środa, 13 maja 2015

Sałatka mojego dzieciństwa- zawsze serwowana wiosenną porą :) Idealna jako przekąska lub jako dodatek do dania głównego.

Przygotujcie:

Składniki:
- 2 pomidory
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 3 łyżki śmietany 18%
- cukier
- suszony koperek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa myjemy. Ogórek kroimy w plasterki, pomidory i rzodkiewki w ósemki.
2. Do warzyw dodajemy śmietanę i koperek.
3. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 67