Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 11 maja 2015

Dziś wpis o tajemniczym tytule :D Dlaczego kapuśniak "mieszany"? Bo zmieszany z trzech kapust: kiszonej, włoskiej i białej. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego kapuśniaka. Lekko kwaśny dzięki kwaśnej kapuście i dodatku octu jabłkowego, a jednocześnie słodki. Zupa leciutka, na delikatnym wywarze, bez ciężkich zasmażek i tłustej śmietany. 

 

Przygotujcie:

Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 20 dag kapusty kiszonej
- 1/4 młodej kapusty białej
- kilka liści kapusty włoskiej
- ok 1,5 l wody
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 5 ziemniaków
- koperek/ pietruszka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 biała kiełbasa
- 1 udko z kurczaka/ 3 skrzydełka


Przygotowanie:
1. Myjemy mięso oraz wszystkie warzywa.
2. Włoszczyznę na wywar obieramy, dodajemy mięso i kiełbasę, ziele i liście laurowe, zalewamy wodą i przyrządzamy bulion.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
4. Bulion przecedzamy, dodajemy do niego pokrojoną kapustę kiszoną oraz białą i gotujemy je do miękkości. Po ok. 20 min dodajemy posiekaną włoską kapustę i gotujemy kolejne 10 min.
5. Dorzucamy do zupy odcedzone ziemniaki oraz pokrojone w mniejsze części warzywa i mięso.
6. Przyprawiamy solą, pieprzem, octem.
7. Dekorujemy posiekanym koperkiem i pietruszką. 

niedziela, 10 maja 2015

Wszystko co dobre, szybko się kończy... I już niestety po urlopie. Także tak, jak obiecałam- nowy wpis. Przepis wygrzebany z czeluści laptopa ;D Zjawiskowo wygląda i smakuje, a do tego danie przygotowuje się raz dwa.   

 

Przygotujcie:

Składniki:
- 15 dag spaghetti
- 15 dag spaghetti z sepią
- 10 dag sera gouda
- 100 ml śmietany 12%
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- świeże oregano
- sól, pieprz
- oliwa
- 1/2 szkl wody lub lekkiego wywaru
- szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w małe fileciki, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oliwie.
2. Wodę lub wywar wlewamy do kurczaka, ścieramy ser na tarce o małych oczkach, dodajemy śmietanę i mieszamy, aż do momentu, gdy ser się rozpuści.
3. Przyprawiamy solą, pieprzem, posiekanym oregano i gałką.
4. Makarony gotujemy wg. przepisu na opakowaniu i łączymy z sosem. Dekorujemy świeżymi ziołami.

środa, 06 maja 2015

Czym charakteryzuje się ta sałatka? Prostotą. Nic skomplikowanego, szybki w przygotowaniu dressing. Obowiązkowa pozycja na grillowym spotkaniu. Uwaga, uwaga! Kolejny wpis w niedzielę- prosto ze Szczyrku ;)

Przygotujcie:

Składniki:
- sałata lodowa
- listki bazylii
- 1/2 brokuła
- 2 pomidory gałązkowe
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 10 czarnych oliwek
- 1/2 zielonego ogórka
Sos:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- koperek


Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa myjemy.
2. Wszystkie składniki sosu wlewamy do słoiczka i energicznie strząsamy.
3. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy ok 7 min w wodzie w solą i cukrem. Odcedzamy i hartujemy ziemną wodą.
4. Pomidory kroimy w ósemki, ogórka w półplasterki, cebulę w piórka, oliwki na pół, paprykę w paski.
5. Sałatę lodową rwiemy na kawałki, dodajemy wszystkie warzywa, listki bazylii, polewamy sosem.




poniedziałek, 04 maja 2015

Wczoraj mieliśmy małą uroczystość rodzinną i zostałam poproszona o zrobienie czegoś słodkiego. Popełniłam tort :D Przy torcie jest trochę zabawy, dlatego jego wykonanie warto rozłożyć sobie na dwa dni, aby w połowie roboty nie odpaść. Tort dla miłośników niezbyt słodkich wypieków, wyjątkowo aromatyczny. Zniknął tak szybko jak się pojawił- to chyba jego najlepsza rekomendacja...

Przygotujcie:

Składniki:
Biszkopt:
- 1/3 szklanki kakao
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremówki do ubijania
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
Inne:
- gorzka czekolada
- słoik dżemu wiśniowego
- wiśnie drylowane w syropie
- bułka tarta
- masło
Poncz:
- 60 ml wiśniówki
- 100 ml soku spod wiśni

Przygotowanie:
1. Biszkopt- mąkę przesiewamy z kakao, solą, proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dosypujemy cukru i dalej ubijamy wraz z żółtkami. Do mokrej masy dosypujemy stopniowo suchych składników i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy 40 min w 170 stopniach.
2. Masa śmietanowa- śmietankę schładzamy ok 12 godzin. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukier oraz rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.
3. Poncz- łączymy wiśniówkę i sok spod wiśni.
4. Składanie tortu- biszkopt kroimy na 3 części oraz odcinamy zbyt wyrośniętą górę. Pierwszy placek skrapiamy obficie ponczem i smarujemy 1/2 masy śmietanowej. Układamy odsączone wiśnie. Przykrywamy drugim plackiem, który także skrapiamy ponczem. Smarujemy go dżemem wiśniowym. Nakładamy ostatni górny placem. Skrapiamy go. Cały tort smarujemy resztą masy śmietanowej, obsypujemy pokruszoną, odciętą częścią ciasta tartą czekoladą. Górę dekorujemy wiśniami. Wkładamy do lodówki na ok 3-5 godz.

sobota, 02 maja 2015

Dziś szybciutki przepis na lekką zupę koperkową. Pyszna, aromatyczna i wiosenna.

 Przygotujcie:

Składniki:
- 1,5 l wywaru warzywnego/ drobiowego
- 200 ml śmietany 18%
- 1 pęczek koperku
- kilka ziemniaków
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, czyścimy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
2. Koperek drobno siekamy.
3. Śmietanę hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do pozostałej części bulionu.
4. Do zabielonego wywaru dodajemy ugotowane ziemniaki i koperek.
5. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.

20:55, magdalenka_210 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 67