Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Zauważyłam, że od pewnego czasu rozlubowałam się w gotowaniu zup. A w kolejce do opublikowania czeka jeszcze kilka pozycji :D Prawda też jest taka, że muszę powoli robić miejsce w spiżarce na nowe przetwory. Na półce zapodział się słoik z zapasteryzowaną botwinką, która uratowała mnie dziś przed długim staniem przy garach. Dziś zupa botwinkowa, którą z powodzeniem możecie (a nawet musicie! :D) przygotować ze świeżego pęczku. Do tego bagietka i gotowe! :)

 Przygotujcie:

Składniki:
- 1 pęczek botwinki (u mnie zawekowana)
- 1,5l wywaru drobiowo- warzywnego
- 150ml jogurtu greckiego
- 10 dag czerwonej soczewicy
- 5 ziemniaków
- sól, pieprz
- cukier
- ocet jabłkowy

Przygotowanie:
1. Botwinkę myjemy, drobno kroimy, dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 15 min.
2. Po 15 min, dodajemy przepłuczoną soczewicę i dalej gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
4. Przekładamy ziemniaki do zupy, zabielamy jogurtem.
5. Przyprawiamy solą, pieprzem, octem oraz cukrem.

niedziela, 26 kwietnia 2015

Przepis inspirowany sałatką Magdy Gessler, przedstawioną w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Niepozorna, z prostych składników, ale dzięki aromatycznej zalewie nabiera intensywnego, ostrego smaku. Na śniadanie, na kolacje... Koniecznie z bagietką lub kajzerką!

 

Przygotujcie:

Składniki:
- 15 dag szynki
- 15 dag sera żółtego
- 2 ogórki konserwowe (u mnie wek- ogórki kanapkowe w sosie musztardowym)
- koperek
Marynata:
- 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- kminek

Przygotowanie:
1. Szynkę, ser i ogórki kroimy w cienkie paski.
2. Łączymy wszystkie składniki marynaty.
3. Składniki sałatki zalewamy marynatą, posypujemy posiekanym koperkiem i odstawiamy do lodówki na 1 godz.


piątek, 24 kwietnia 2015

Oboje z Mężem uwielbiamy ostrą kuchnię i to co na nas nie robi wrażenia- innym wypala podniebienia :D

Przygotujcie:

Składniki:
- 2 l wywaru wołowego
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 2 czerwone cebule
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej cebuli
- 20 dag makaronu kolanka
- mały koncentrat pomidorowy
- 1 żółta papryka
- oliwa
- sól, pieprz
- ostry sos chilli

Przygotowanie:
1. Cebule i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy na oliwie ok. 5 min.
2. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso i smażymy ok. 10 min.
3. Do wywaru dodajemy podsmażone warzywa i mięso, dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Gotujemy ok. 15 min.
4. W osobnym garnku gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
5. Przekładamy makaron do zupy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem chilli.

 

środa, 22 kwietnia 2015

Szybkie w przygotowaniu i niezwykle efektowne roladki schabowe z kabanosem oraz dwoma serami: gouda i Lazur. Danie świetnie się sprawdzi na rodzinne uroczystości lub niedzielny obiad. Podałam je z najzwyklejszym sosem czosnkowym oraz brązowym ryżem. Do tego obowiązkowo sałatka: dziś z gotowanej czerwonej kapusty i mój wek- sałatka szwedzka. 

 

Sprawdźcie, czy macie:

Składniki:
- schab
- podsuszane kabanosy wieprzowe
- kawałek sera gouda
- kawałek sera z niebieską pleśnią Lazur
- sól, pieprz
- oliwa
- mąka
- suszone oregano
- ostra czerwona papryka


Przygotowanie:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry, rozbijamy cienko tłuczkiem.
2. Kabanosy i oba sery kroimy w słupki.
3. Mięso solimy i pieprzymy z obu stron, układamy po kawałku kabanosa i obu serów.
4. Zwijamy roladki i zabezpieczamy je wykałaczkami.
5. Roladki panierujemy w mące z dodatkiem oregano i papryki.
6. Smażymy na oliwie do uzyskania złotego koloru.

wtorek, 21 kwietnia 2015

Pomysł na udka z kurczaka pozostałe np. jako "efekt uboczny" rosołu. Dziś podane z brązowym ryżem z curry oraz dwoma surówkami: z czerwonej kapusty oraz koperkowej.

 Przygotujcie:

Składniki:
- udka z kurczaka
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- bułka tarta
- mąka
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona ostra papryka, przyprawa do kurczaka, suszony koperek
- olej do smażenia
Sos:
- 3 pieczarki
- puszka krojonych pomidorów
- bazylia
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki masła


Przygotowanie:
1. Udka gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego przez ok 1 godz.
2. Udka studzimy i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej z dodatkiem w/w przypraw.
3. Opanierowane udka smażymy ze wszystkich stron na rumiano.
4. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle razem z posiekaną cebulką.
5. Do podsmażonych pieczarek dodajemy pomidory, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Gotujemy o 10 min.