Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Wypieki

poniedziałek, 04 maja 2015

Wczoraj mieliśmy małą uroczystość rodzinną i zostałam poproszona o zrobienie czegoś słodkiego. Popełniłam tort :D Przy torcie jest trochę zabawy, dlatego jego wykonanie warto rozłożyć sobie na dwa dni, aby w połowie roboty nie odpaść. Tort dla miłośników niezbyt słodkich wypieków, wyjątkowo aromatyczny. Zniknął tak szybko jak się pojawił- to chyba jego najlepsza rekomendacja...

Przygotujcie:

Składniki:
Biszkopt:
- 1/3 szklanki kakao
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremówki do ubijania
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
Inne:
- gorzka czekolada
- słoik dżemu wiśniowego
- wiśnie drylowane w syropie
- bułka tarta
- masło
Poncz:
- 60 ml wiśniówki
- 100 ml soku spod wiśni

Przygotowanie:
1. Biszkopt- mąkę przesiewamy z kakao, solą, proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dosypujemy cukru i dalej ubijamy wraz z żółtkami. Do mokrej masy dosypujemy stopniowo suchych składników i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy 40 min w 170 stopniach.
2. Masa śmietanowa- śmietankę schładzamy ok 12 godzin. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukier oraz rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.
3. Poncz- łączymy wiśniówkę i sok spod wiśni.
4. Składanie tortu- biszkopt kroimy na 3 części oraz odcinamy zbyt wyrośniętą górę. Pierwszy placek skrapiamy obficie ponczem i smarujemy 1/2 masy śmietanowej. Układamy odsączone wiśnie. Przykrywamy drugim plackiem, który także skrapiamy ponczem. Smarujemy go dżemem wiśniowym. Nakładamy ostatni górny placem. Skrapiamy go. Cały tort smarujemy resztą masy śmietanowej, obsypujemy pokruszoną, odciętą częścią ciasta tartą czekoladą. Górę dekorujemy wiśniami. Wkładamy do lodówki na ok 3-5 godz.

środa, 13 listopada 2013

No i popełniłam moje pierwsze muffinki :) Postawiłam na klasykę o smaku czekolady.

 

 A o to potrzebne składniki:

SKŁADNIKI:

- 2 szkl mąki

- 1/2 szkl oleju

- 1/2 szkl cukru

- 1/2 szkl mleka

- 3 jajka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- szczypta cynamonu

- 10 dag białej czekolady

- 5 łyżek kakao

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

2. Mąkę, cukier, kakao, sól, cynamon i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.

3. Mieszamy mleko, olej i jajka.

4. Suche i mokre składniki mieszamy ze sobą.

5. Blaszkę do muffinek wykładamy papierkami.

6. Nakładamy masę do 3/4 wysokości foremek.

7. Pieczemy 30 min.

niedziela, 03 listopada 2013

 Wczoraj była szczególna okazja to i ciasto było specjalne :) Mam nadzieję, że wszystkim smakowało...

 

 Do przygotowania tarty potrzebujecie:

SKŁADNIKI:

Ciasto:

- 30 dag mąki pszennej

- 3/4 kostki masła

- 2 jajka

- 1/2 szklanki cukru

- szczypta soli

Nadzienie:

- 15 dag chudego twarogu

- 50 ml mleka

- 50 ml jogurtu naturalnego

- 1 słoiczek konfitury pomarańczowej

- garść orzeszków ziemnych w karmelu

- 1 cukier waniliowy

- 1 żółtko

- 2 łyżki mąki pszennej

Pozostałe:

- nieco masła

- bułka tarta

- szczypta cynamonu i cukru

- 1 szkl wody

- 1 pomarańcza

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, formujemy placek, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

2. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką bartą. Wylepiamy formę ciastem. Nakłuwamy widelcem.

3. Ciasto podpiekamy ok 15 min w 180 stopniach.

4. Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki nadzienia i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

5. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy ok 20 min.

6. Pomarańczę myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Na patelni z wody i 3 łyżek cukru robimy lekki syrop w którym smażymy pomarańcze.

7. Plasterki wykładamy na ciasto, posypujemy cynamonem i cukrem i pieczemy ostatnie 10 min (na funkcji grill).

 

wtorek, 29 października 2013

Sądzę, że trzecia już z kolei potrawa z makaronem w roli głównej byłaby lekką przesadą, dlatego też dziś przepis na chleb. A że jakiś czas temu obiecałam Wam zaprezentować kolejny chleb, który wyszedł z mojego piekarnika to wypadało by coś pokazać. Także co się odwlecze to nie uciecze. Chleb nie byle jaki. A mianowicie taki, że załapałam się jedynie na dwie kromki z całego bochenka :D

Chleb za sprawą cebulki i tapenady jest intensywny w smaku i zapachu, dlatego moim zdaniem najlepiej pasuje do wytrawnych składników lub z samym masłem :)

SKŁADNIKI:

- 30-40 dag mąki pszennej

- garść ziaren słonecznika

- garść otrębów pszennych

- 1/4 kostki drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 1 kubek ciepłej wody

- 1 łyżeczka soli

- 4 łyżki prażonej cebulki

- 1 łyżka tapenady

- masło do wysmarowania blachy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do kubka z ciepłą wodą dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i zostawiamy do poruszenia.

2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cebulkę, słonecznik, otręby, sól i tapenadę. Mieszamy.

3. Do suchych składników dodajemy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto.

4. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 min.

5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

6. Prostokątną formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

7. Przekładamy ciasto, nacinamy w kilku miejscach i posypujemy mąką. Odstawiamy znowu na 30 min.

8. Chleb pieczemy ok 45-50 min. Studzimy na kratce.

poniedziałek, 16 września 2013

Była już tarta na słodko. Czas na wytrawną z pachnącym serowo-cebulowym nadzieniem. Ponieważ zaopatrzyłam się w formę do wypieku tart, to możecie się w niedalekiej przyszłości spodziewać kolejnych przepisów z jej udziałem ;) Najlepiej smakuje z dodatkiem jogurtu na naturalnego lub śmietany.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

- 25 -30 dag mąki

- 1 jajko

- 1/3 kostki masła

- 1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie:

- 1 jajko

- 1 duża cebula

- 100 ml mleka

- 100 ml kwaśnej śmietany

- 15 dag żółtego sera

- 10 dag sera z niebieską pleśnią

- 10 dag fety

- 2-3 łyżki oleju

- pieprz

- cząber

Pozostałe:

- bułka tarta

- masło

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

2. Do miski wlewamy śmietanę, mleko, wbijamy jajko, ścieramy żółty ser na drobnych oczkach i wszystko mieszamy.

3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy 5 min na oleju.

4. Blaszkę na tartę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wyklejamy ją ciastem.

5. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 20 min w piekarniku (180 stopni).

6. Na podpieczone ciasto wykładamy cebulę, wlewamy masę serowo-śmietanową. Następnie układamy kawałki fety i sera pleśniowego.

Posypujemy posiekanym cząbrem i pieprzem.

7. Pieczemy ok 45 min (ostatnie 10 min na funkcji grill).

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7