Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Mięsne

czwartek, 04 czerwca 2015

Będąc na zakupach na jednej z giełd, z moją Teściową upolowałyśmy jagnięcinę. Przyznam się, że tego typu mięsa nigdy nie jadłam. Ale pierwsze koty za płoty. Przepis autorstwa mojej Teściowej :) Podana z kopytkami stworzyła całkiem smaczną kompozycję.

Przygotujcie:

Składniki:
- 1 kg jagnięciny (u mnie część z żeberkami)
- 5 ząbków czosnku
- kilka listków lubczyku
- 6 łyżek oleju
- przyprawa warzywko/ wegeta
- pieprz
- 1-2 szkl wody
- 2 łyżeczki mąki pszennej

Przygotowanie:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki.
2. Przygotowujemy pastę: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, łączymy z olejem i łyżeczką przyprawy warzywko.
3. Nacieramy mięso pastą, obkładamy listkami lubczyku i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
4. Na drugi dzień mięso obsmażamy ze wszystkich stron, następnie podlewamy je wodą i dusimy ok. 2 godzin.
5. Przyprawiamy pieprzem, otrzymany sos zabielamy mąką.

 

niedziela, 24 maja 2015

Kontynuujemy temat warzyw korzeniowych, o których nieraz zapominamy w szale sezonu nowalijek :D Tym razem padło kolejny raz na klopsiki, które dzięki dodaniu przesmażonych warzyw nabrały soczystości i koloru. Podajcie z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Przygotujcie:

Składniki:

- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego

- 1 jajko

- bułka tarta

- 1 marchewka

- 1 pietruszka

- kawałek selera

- koperek

- 2 ząbki czosnku

- 1 cebula

- oliwa

- sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy i obieramy.
  2. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
  3. Warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 min. Studzimy.
  4. Do miski przekładamy przesmażone warzywa, mięso, jajko, posiekany koperek, bułkę tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy.
  5. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy klopsiki, które panierujemy w bułce tartej.
  6. Klopsiki smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano.

środa, 22 kwietnia 2015

Szybkie w przygotowaniu i niezwykle efektowne roladki schabowe z kabanosem oraz dwoma serami: gouda i Lazur. Danie świetnie się sprawdzi na rodzinne uroczystości lub niedzielny obiad. Podałam je z najzwyklejszym sosem czosnkowym oraz brązowym ryżem. Do tego obowiązkowo sałatka: dziś z gotowanej czerwonej kapusty i mój wek- sałatka szwedzka. 

 

Sprawdźcie, czy macie:

Składniki:
- schab
- podsuszane kabanosy wieprzowe
- kawałek sera gouda
- kawałek sera z niebieską pleśnią Lazur
- sól, pieprz
- oliwa
- mąka
- suszone oregano
- ostra czerwona papryka


Przygotowanie:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry, rozbijamy cienko tłuczkiem.
2. Kabanosy i oba sery kroimy w słupki.
3. Mięso solimy i pieprzymy z obu stron, układamy po kawałku kabanosa i obu serów.
4. Zwijamy roladki i zabezpieczamy je wykałaczkami.
5. Roladki panierujemy w mące z dodatkiem oregano i papryki.
6. Smażymy na oliwie do uzyskania złotego koloru.

wtorek, 21 kwietnia 2015

Pomysł na udka z kurczaka pozostałe np. jako "efekt uboczny" rosołu. Dziś podane z brązowym ryżem z curry oraz dwoma surówkami: z czerwonej kapusty oraz koperkowej.

 Przygotujcie:

Składniki:
- udka z kurczaka
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- bułka tarta
- mąka
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona ostra papryka, przyprawa do kurczaka, suszony koperek
- olej do smażenia
Sos:
- 3 pieczarki
- puszka krojonych pomidorów
- bazylia
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki masła


Przygotowanie:
1. Udka gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego przez ok 1 godz.
2. Udka studzimy i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej z dodatkiem w/w przypraw.
3. Opanierowane udka smażymy ze wszystkich stron na rumiano.
4. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle razem z posiekaną cebulką.
5. Do podsmażonych pieczarek dodajemy pomidory, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Gotujemy o 10 min.

niedziela, 29 marca 2015

Coś dla amatorów zdecydowanych smaków, oraz dla tych, którym objadły się zwyczaje schaboszczaki :) Przepis pochodzi z jednego z programów Gordona Ramsaya. Nieco go spolszczyłam, podając kotlety z ziemniakami i czerwoną kapustą.

 

 Zaopatrzcie się w:

Składniki:
- schab
- musztarda sarepska
- ser żółty
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej
- korzeń chrzanu
- 1/2 szkl  mleka
- 1/2 szkl wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej

 

Przygotowanie:
1. Schab myjemy, osuszamy, kroimy w plastry, rozbijamy.
2. Schab smarujemy z obu stron musztardą, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z bułką tartą.
4. Kotlety panierujemy, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, odsączamy na ręczniku papierowym.
5. Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
6. Z mąki i masła robimy jasną zasmażkę, którą rozcieńczamy wodą i mlekiem. Dodajemy chrzan, przyprawiamy i zagotowujemy.

20:52, magdalenka_210 , Mięsne
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5