Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Mączne

sobota, 23 maja 2015

Czasem jest tak, że brak czasu na wszystko, brak sił, lub chęci. W takich kryzysowych sytuacjach wybawieniem jest makaron. Danie z niewielkim wkładem pracy, proste i nieprzekombinowane :) 

 Potrzebujecie:

Składniki:

- makaron farfalle

- 15 dag pieczarek

- oliwa

- 20 dag szynki wieprzowej

- 300 ml bulionu warzywnego

- 150 ml śmietany 12%

- 2 łyżki mąki pszennej

- sól, pieprz

- cząber

- zielona pietruszka

Przygotowanie:

  1. Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy, kroimy w małą kostkę.
  2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki.
  3. Szynkę smażymy na niewielkiej ilości oliwy, po ok. 15 min dodajemy pieczarki i podlewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 min.
  4. Śmietanę łączymy z mąką, hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do sosu.
  5. Sos przyprawiamy cząbrem, solą i pieprzem, dodajemy posiekaną pietruszkę.
  6. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu.
  7. Makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Wykładamy na talerze i dekorujemy pietruszką.



niedziela, 10 maja 2015

Wszystko co dobre, szybko się kończy... I już niestety po urlopie. Także tak, jak obiecałam- nowy wpis. Przepis wygrzebany z czeluści laptopa ;D Zjawiskowo wygląda i smakuje, a do tego danie przygotowuje się raz dwa.   

 

Przygotujcie:

Składniki:
- 15 dag spaghetti
- 15 dag spaghetti z sepią
- 10 dag sera gouda
- 100 ml śmietany 12%
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- świeże oregano
- sól, pieprz
- oliwa
- 1/2 szkl wody lub lekkiego wywaru
- szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w małe fileciki, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oliwie.
2. Wodę lub wywar wlewamy do kurczaka, ścieramy ser na tarce o małych oczkach, dodajemy śmietanę i mieszamy, aż do momentu, gdy ser się rozpuści.
3. Przyprawiamy solą, pieprzem, posiekanym oregano i gałką.
4. Makarony gotujemy wg. przepisu na opakowaniu i łączymy z sosem. Dekorujemy świeżymi ziołami.

środa, 06 listopada 2013

Postanowiłam odkurzyć jeden z moich starych przepisów, który pojawił się na tygielku dokładnie 7 miesięcy temu. Tym razem przygotowałam tradycyjne włoskie kluski gnocchi, w których zamiast szpinaku jest szczypta kurkumy. Kluski oblepione są aromatycznym sosem pomidorowym z szynką parmeńską, czarnymi oliwkami i nutą rozgrzewającego imbiru i pietruszki.

 

 A o to potrzebne składniki:

SKŁADNIKI:

- ok 500g gnocchi (składniki), szpinak zastąpiłam szczyptą kurkumy

- kilka plastrów szynki parmeńskiej

- 1 puszka pomidorów pokrojonych

- 1 duża cebula

- kawałek imbiru

- 2 ząbki czosnku

- garść czarnych oliwek

- kilka listków zielonej pietruszki

- oliwa

- sól, pieprz

- szczypta cukru

- pół szkl wody

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotowujemy gnocchi wg przepisu (klik).

2. Cebulę i czosnek obieramy, szklimy na rozgrzanej oliwie.

3. Co cebuli dodajemy pokrojoną w paski szynkę. Chwilę smażymy.

4. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, posiekaną pietruszkę i czarne oliwki. Podlewamy wodą.

5. Przyprawiamy startym imbirem, solą, pieprzem i cukrem.

6. Sos dusimy ok 10-15 min.

7. Ugotowane gnocchi przekładamy do sosu i mieszamy.

wtorek, 05 listopada 2013

Krokiety wręcz ubóstwiam. Z pieczarkami, z mięsem, z kapustą i grzybami... Ale dziś naszło mnie na jarskie krokiety w wersji "ruskiej", bo z ziemniakami i twarogiem. Świetnie pasuje do nich barszczyk czerwony :)

 A o to potrzebne składniki:

SKŁADNIKI:

Naleśniki:

- 2 jajka

- mąka

- 1 łyżka oliwy

- woda gazowana

- mleko

- sól

Nadzienie:

- 30 dag ziemniaków

- 20 dag twarogu

- 1 duża cebula lub 2 małe

- gałka muszkatołowa

- sól, pieprz

Pozostałe:

- olej

- mąka

- 1-2 jajka

- bułka tarta

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Ciasto ma być konsystencji śmietanki.

2. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i smażymy naleśniki.

3. Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie.

4. Ziemniaki przeciskamy przez praskę.

5. Cebulę obieramy, drobno szatkujemy i szklimy na oleju.

6. Do ziemniaków dodajemy gałkę, twaróg, cebulę, sól i pieprz. Mieszamy.

7. Na środek każdego naleśnika kładziemy sporą ilość nadzienia i zwijamy krokiety.

8. Krokiety panierujemy w mącę, rozbełtanym jajku i bułce tartej.

9. Smażymy na oleju na rumiano ze wszystkich stron.

poniedziałek, 28 października 2013

Dziś druga odsłona słynnych "kokardek". Danie jak zwykle szybciutkie w przygotowaniu. 15 min i obiad gotowy. Tradycyjne pesto przygotowywane jest z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i parmezanu. Moja wersja zawiera orzechy pistacjowe, ser gouda i wcześniej wspomnianą bazylię.

Sos możemy przygotować w moździerzu. Jest nieco bardziej pracochłonny, ale moim zdaniem ma lepszy aromat. Tym razem wersja dla leniwców- zrobiona w malakserze ;) Wystarczy niewiele:

SKŁADNIKI:

- makaron farfalle (kokardki)

- oliwa z oliwek

- 5 dag sera gouda

- pęczek bazylii

- garść orzechów pistacjowych

- kilka listków mieszanki sałat

- sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

2. Do malaksera dajemy obrane orzeszki, kawałek sera i listki bazylii.

3. Wszystko miksujemy na gładki sos stopniowo dolewając oliwy.

4. Przyprawiamy solą i pieprzem.

5. Makaron łączymy z sosem.

6. Przekładamy makaron na talerze, dekorujemy kilkoma listkami sałaty i bazylii. Posypujemy serem i posiekanymi pistacjami.

Tagi: bazylia
14:51, magdalenka_210 , Mączne
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7