Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Przekąski, przystawki i zakąski

czwartek, 21 listopada 2013

Jutro piąteczek, wiec propozycja małej zakąski np. do tequili.

Cytując za ciotką Wikipedią guacamole to meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado. Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki.

 SKŁADNIKI:

- 1 awokado

- kilka listków bazylii

- 1/2 pomidora

- 1/4 papryki czerwonej

- sok z 1/2 limonki

- 1 łyżeczka oliwy

- sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ. Rozgniatamy widelcem.

2. Paprykę i pomidora kroimy w drobną kosteczkę.

3. Bazylię siekamy.

4. Łączymy wszystkie składniki, doprawiając oliwą, sokiem z limonki, solą i pieprzem.

5. Mieszamy i wcinamy :)

 

 A tu gratis 2 małe triki z awokado ;)

1. Awokado do guacamole musi być dojrzałe i powinno mieć kremową, miękką konsystencję. Jeżeli jest twarde- włóżcie je do papierowej torebki na 1-2 dni. W tak "intymnych" warunkach na pewno sobie dojdzie ;)

2. Gotowe guacalome lubi nieestetycznie ciemnieć. Aby temu zapobiec włóżcie do niego pozostałą pestkę z awokado.

wtorek, 23 lipca 2013
Inna wersja podania fasolki szparagowej, o ile ta z zasmażaną bułką Wam się znudziła :) Pyszny dodatek do mięs (zwłaszcza przyrządzonych na grillu), sadzonego jajka lub smażonego sera.
poniedziałek, 01 lipca 2013
Obiecane i dodane :) Co prawda z małym poślizgiem, ale jednak ;)
piątek, 31 maja 2013
Jeżeli znajdziecie gdzieś małe pieczarki, to spróbujcie je sobie zamarynować. Są smaczną przekąską, świetnie sprawdzą się na każdej imprezie. Przede wszystkim wiecie co jecie w porównaniu do tych sklepowych.
czwartek, 28 marca 2013
 
1 , 2 , 3 , 4