Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Warzywne

piątek, 12 czerwca 2015

Szybki w przygotowaniu (zwłaszcza, gdy użyjecie malaksera) obiad w greckim stylu. Idealne rozwiązanie na upalne dni, gdy nie chcemy ślęczeć nad garnkami. Koniecznie podajcie je z sosem czosnkowym lub tzatziki oraz z kefirem lub maślanką do popicia.

Przygotujcie:

 

Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 kostki sera feta
- 4 łyżki siekanego koperku
- sól, pieprz
- olej
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej


Przygotowanie:
1. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze.
2. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy, odstawiamy do momentu, gdy puści sok, a następnie odciskamy.
3. Do przetartych ziemniaków i cebuli dodajemy odciśniętą cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę, koperek oraz pokruszoną drobno fetę. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
4. Na rozgrzanym oleju kładziemy małe placuszki, które smażymy z obu stron na rumiano.

19:25, magdalenka_210 , Warzywne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 maja 2015

Sezon na szparagi w pełni, więc trzeba korzystać puki się da :) Niestety mojego Męża nie dało się do nich przekonać (zbyt zielone), ale w przyszłości spróbujemy z białymi :D Szparagi to istna skarbnica witamin i minerałów. Zawierają kwas foliowy, witaminy C i E, wapń, fosfor i potas. Także nie zastanawiajcie ani chwili dłużej i biegnijcie na bazarek!

Przygotujcie:

Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- jajka
- oliwa
- masło
- sól, pieprz
Sos:
- 2 żółtka
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 kostki masła
- sól, pieprz cytrynowy

Przygotowanie:
1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde, zdrewniałe końcówki. Szparagi wiążemy nitką w pęczek, zalewamy wodą (tak aby główki wystawały) i gotujemy na stojąco z dodatkiem szczypty soli i cukru przez ok. 10 min.
2. Ugotowane szparagi hartujemy chwilkę w zimnej wodzie. Odsączamy.
3. Przygotowanie sosu: żółtka ucieramy z sokiem z cytryny na puszystą masę. Stopniowo dolewamy do niej stopione masło. Ucieramy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
4. Szparagi chwilkę grillujemy na oliwie na rozgrzanej patelni grillowej.
5. Na rozgrzanej patelni smażymy jajka.
6. Szparagi układamy na talerzu, wykładamy jajko, polewamy sosem holenderskim, przyprawiamy solą i pieprzem.

wtorek, 31 marca 2015

Istne coś z niczego, wymyślone na poczekaniu w czasie ogarniania domowej spiżarki :) Świetnie smakują z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Do tego pieczone ziemniaki, surówka i obiad gotowy :)

 

Przygotujcie:

 

Składniki:
- 20 dag czerwonej soczewicy
- 1 garść płatków owsianych
- 1 czerwona papryka
- 1 jajko
- 2 łyżki lnu mielonego
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej
- bułka tarta


Przygotowanie:
1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odsączamy, studzimy, mielimy.
2. Do zmielonej soczewicy dodajemy surowe jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek i paprykę, len, płatki owsiane oraz odrobinę bułki tartej.
3. Przyprawiamy, formujemy małe kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron.

niedziela, 24 listopada 2013

Ostatnio rozlubowałam się w rukoli. Ta specyficzna w smaku sałata nazywana jest też rokiettą siewną. Ma dość intensywny, nieco orzechowy i czosnkowy smak, dlatego może się świetnie sprawdzić jako ostrzejszy składnik sałatek. Często widzę np. posypane nią pizze. Roślina ta zawiera około osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy A, witaminy C i witaminy K i cztery razy więcej żelaza niż ta sama ilość sałaty lodowej. 

 

Potrzebne składniki:

SKŁADNIKI:

- makaron spaghetti razowy

- 2 duże pomidory

- 1 cukinia

- 1 pietruszka

- 1 papryka czerwona

- 1 cebula czerwona

- 2 ząbki czosnku

- 1 mała marchewka

- garść rukoli

- 2 łyżki oliwy

- 3 łyżki pasty pomidorowej

- sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

2. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w drobną kostkę.

3. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy ok 10 min.

5. Dodajemy pastę pomidorową, sól, pieprz i dusimy kolejne 10 min.

6. Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy rukolą.

poniedziałek, 18 listopada 2013

To jarska potrawa prowansalska. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Podobne potrawy znane są w całym basenie Morza Śródziemnego, są to np. peperonata (Włochy), pisto (Andaluzja), briam (Grecja), bohemienne (Prowansja), samfaina (Katalonia), tumbet (Majorka) i kapunata (Malta).



 Moja wersja tej potrawy zawiera:

SKŁADNIKI:

- 1/2 brokułu

- 1 cukinia

- 2 papryki czerwone

- 2 pomidory

- 1 papryczka chilli

- 1 cebula

- 3-4 plastry ananasa

- oregano, bazylia

- sol, pieprz

- 3 łyżki oliwy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie warzywa myjemy.

2. Warzywa kroimy w większe kawałki dowolnego kształtu.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy najpierw brokuł, cebulę, następnie paprykę, cukinię, na końcu - papryczkę chilli i pomidory. Wszystko smażymy.

4. Ananasa kroimy w większe kawałeczki i dodajemy do warzyw.

5. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.

16:51, magdalenka_210 , Warzywne
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4