Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Sałatki i surówki

poniedziałek, 08 czerwca 2015

Szybka i zdrowa sałatka na bazie kaszy jęczmiennej, która np. została z obiadu. Idealne rozwiązanie dla miłośników pomidorów.

Przygotujcie:

Składniki:
- 15 dag kaszy jęczmiennej (u mnie wiejska)
- 1/2 pomidora malinowego
- 1/2 pomidora z gałązki
- 8 pomidorków koktajlowych
- 3 suszone pomidory w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 kostki fety
- pietruszka zielona suszona
- sól, pieprz
- oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy ok. 15 min na sypko i studzimy.
2. Pomidory myjemy; koktajlowe kroimy na pół, suszone w paski, malinowy i z gałązki w kosteczkę.
3. Czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę, fetę kruszymy na mniejsze kawałki.
4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
5. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i pietruszką. Mieszamy.

niedziela, 07 czerwca 2015

Dziś przepis na dodatek do obiadu. Jako, że mamy sezon na młodą kapustę- czas się za nią zabrać.

Przygotujcie:

 

Składniki:
- 50 dag kapusty kiszonej młodej
- 1 pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki masła
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Kapustę siekamy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. Odsączamy, zostawiając niewielką ilość wody.
2. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do kapusty.
3. Do kapusty i czosnku dodajemy masło, smażymy ok. 5 min.
4. Dodajemy posiekany koperek, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

niedziela, 17 maja 2015

Były szparagi grillowane, były szparagi w risotto, teraz czas na najlżejszą wersję- w sałatce. Lekka, wiosenna propozycja na obiad lub kolację :)

 

Potrzebujecie:

Składniki:

- 5 zielonych szparagów

- 1 pomidor

- 1/3 zielonego ogórka

- kilka liści sałaty lodowej

- kawałek sera feta

Sos:

- 5 łyżek oliwy z oliwek

- 1 łyżka octu balsamicznego

- sok z 1/2 cytryny

- 1 łyżka musztardy francuskiej

- sól, pieprz

- szczypta cukru

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa myjemy.

2. Szparagi myjemy, odcinamy twarde, zdrewniałe końcówki. Szparagi wiążemy nitką w pęczek, zalewamy wodą (tak aby główki wystawały) i gotujemy na stojąco z dodatkiem szczypty soli i cukru przez ok 10 min.

3. Pomidory kroimy w ósemki, ogórek z plasterki, szparagi na 3 części, sałatę rwiemy.

4. Wszystkie składniki sosu przekładamy do małego słoiczka, zakręcamy i wstrząsamy.

5. Układamy sałatkę na talerzu, kruszymy fetę i polewamy sosem.

 

Szparagowe<3Love 

 

Sałatki na grilla

 

środa, 13 maja 2015

Sałatka mojego dzieciństwa- zawsze serwowana wiosenną porą :) Idealna jako przekąska lub jako dodatek do dania głównego.

Przygotujcie:

Składniki:
- 2 pomidory
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 3 łyżki śmietany 18%
- cukier
- suszony koperek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa myjemy. Ogórek kroimy w plasterki, pomidory i rzodkiewki w ósemki.
2. Do warzyw dodajemy śmietanę i koperek.
3. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy.

środa, 06 maja 2015

Czym charakteryzuje się ta sałatka? Prostotą. Nic skomplikowanego, szybki w przygotowaniu dressing. Obowiązkowa pozycja na grillowym spotkaniu. Uwaga, uwaga! Kolejny wpis w niedzielę- prosto ze Szczyrku ;)

Przygotujcie:

Składniki:
- sałata lodowa
- listki bazylii
- 1/2 brokuła
- 2 pomidory gałązkowe
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 10 czarnych oliwek
- 1/2 zielonego ogórka
Sos:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- koperek


Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa myjemy.
2. Wszystkie składniki sosu wlewamy do słoiczka i energicznie strząsamy.
3. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy ok 7 min w wodzie w solą i cukrem. Odcedzamy i hartujemy ziemną wodą.
4. Pomidory kroimy w ósemki, ogórka w półplasterki, cebulę w piórka, oliwki na pół, paprykę w paski.
5. Sałatę lodową rwiemy na kawałki, dodajemy wszystkie warzywa, listki bazylii, polewamy sosem.




 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10