Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Różności

środa, 25 marca 2015

Nim na dobre zaczniemy jajeczny sezon wielkanocny, zachęcam do wypróbowania przepisu na kotleciki jajeczno- pieczarkowe, które mogą u Was zagościć np. na piątkowy obiad. Świetnie do nich pasuje mizeria z ogórków lub sałaty i ziemniaki lub podane z sosem grzybowym.

 

 Do przygotowania kotlecików potrzebujecie:

Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 surowe jajko
- 2-3 duże pieczarki
- 1 pęczek zielonej cebulki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
2. Pieczarki czyścimy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na oleju ok 5 min wraz z cebulą i czosnkiem. Studzimy.
3. Jajka ugotowane na twardo ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem, posiekaną zieloną cebulkę, surowe jajko, bułkę tartą i przyprawy.
4. Wszystko mieszamy, uzyskując zwartą konsystencję, z której formujemy kotleciki.
5. Kotlety obtaczamy bułką tartą i smażymy z obu stron na złoty kolor.

20:16, magdalenka_210 , Różności
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 września 2013

Wczoraj była potrawa o ostrym i wyrazistym smaku. Dziś coś całkiem z innej półki. Gołąbki. Ale nie byle jakie! Gołąbki zawijane w delikatne liście kapusty pekińskiej z prostym w przygotowaniu sosem pomidorowym. Dlaczego wybór padł na pekinkę? Ponieważ zależało mi na tym, aby uzyskać podobny smak do tych tradycyjnych, robionych z białej kapusty, ale nie tracąc mnóstwa czasu na jej gotowanie. Listki pekińskiej wystarczy nieco zblanszować. Włóżcie je na 1-2 min do gotującej się wody. Sos pomidorowy przygotowałam na bazie pomidorów z puszki, z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, soli, pieprzu i szczypty cukru. Zwinięte już gołąbki możecie dodatkowo podsmażyć z obu stron lub chwilkę poddusić w sosie. Ale są na tyle miękkie, że jest to moim zdaniem zbyteczne. I tyle. Sam smak.

Składnikiem, który "chowa" farsz może być: sałata rzymska (gołąbki w wersji na zimno), kapusta włoska (szybciej się gotuje niż biała), czerwona kapusta (przepiękny efekt kolorystyczny), ale też liście winogron (gołąbki charakterystyczne dla kuchni greckiej). Tylko gdzie je dostać? :D

Jeżeli szukacie innych przepisów na gołąbki to zajrzyjcie na wcześniejsze wpisy, gdzie znajdziecie gołąbki w sosie kurkowym i gołąbki bez zawijania.

SKŁADNIKI:

- 1 kapusta pekińska

- 1 kubek ryżu

- 30 dag mielonej wieprzowiny

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki oleju

- 2-3 liście laurowe

- kilka kulek ziela angielskiego

- 1 puszka pomidorów bez skórki

- szczypta cukru

- sól, pieprz

- oregano

PRZYGOTOWANIE:

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy czosnek, cebulę. Chwilę smażymy.

5. Po chwili dodajemy mieloną wieprzowinę i wszystko smażymy ok 10 min.

6. Przesmażone mięso uzupełniamy ryżem, przyprawiamy solą, pieprzem i oreganem. Mieszamy.

7. Z kapusty odcinamy głąb ,a następnie oddzielamy wszystkie liście.

8. Z poszczególnych liści odcinamy główny nerw, przesuwając nożem równolegle po liściu. Znacznie skróci nam to czas blanszowania i ułatwi zwijanie.

9. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy liście na 1-2, góra do 3 min (w zależności jak poradziliście sobie z odcięciem nerwu i jakie są ogólnie liście).

10. Liście układamy płasko na desce, na brzegu bliższym siebie układamy kilka łyżek farszu, boczne brzegi dajemy do środka i zwijamy ciasno gołąbki.

11. Pomidory przekładamy wraz z sosem do garnka i traktujemy blenderem tak długo aby uzyskać gładki sos. Przyprawiamy go solą, pieprzem, oreganem i cukrem. Chwilkę gotujemy.

12. Na talerzu układamy gołąbki i polewamy je sosem.

czwartek, 15 sierpnia 2013

Cukinia jest odmianą dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Na południowym wschodzie Polski mówi się na nią kabaczek. Zawiera w sobie dużo karotenu, witaminy C, PP i B1. Sprzyja przemianie materii i odkwasza nasz organizm.

Była już faszerowana papryka (pierwszy przepis, który zainicjował powstanie mojego bloga), był też faszerowany pomidor. Teraz, korzystając z sezonu na cukinie, postanowiłam nadziać to warzywo. A nadzienie nie byle jakie, bo gołąbkowe. Takie tradycyjne :) Ryż, mięso mielone i podsmażona cebulka, a wszystko skąpane w aromacie świeżego koperku.

Do faszerowanej cukinii podałam sos grzybowy, zrobiony na bazie grzybów leśnych zebranych przez mojego Teścia, wywaru warzywnego i zabielonego śmietanką, który nadał mu kremowej konsystencji. Ale bez problemu możecie je podać z innym sosem: pomidorowym, pieczarkowym, beszamelowym lub pieczeniowym. Także będzie smakować :)

 SKŁADNIKI:

- 3 cukinie

- 3/4 kubka ryżu

- 1 cebula

- 20 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)

- koperek

- ser edamski

- sól, pieprz

- papryczka chilli

- bulion warzywny

- olej

- sproszkowana słodka papryka

Sos:

- garść grzybów suszonych

- 1 szkl bulionu warzywnego

- kilka łyżek śmietanki 30%

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dzień wcześniej grzyby zalewamy wrzątkiem.

2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Przecedzamy.

3. Cebulę i papryczkę chilli kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i wszystko razem smażymy.

4. Przesmażone składniki łączymy z ryżem, posiekanym koperkiem i przyprawiamy.

5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (górne i dolne grzanie).

6. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, solimy i odstawiamy na 10 min.

7. Cukinie ponownie płuczemy.

8. Przygotowane warzywa nadziewamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy nieco bulionem i wkładamy do piekarnika.

9. Cukinie pieczemy pod przykryciem ok 45 min, następnie bez przykrycia przez kolejne 15 min.

10. Grzyby wraz z wodą przekładamy do garnka, podlewamy nieco bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości. Sos redukujemy, zabielamy nieco śmietanką i przyprawiamy.

11.. Na chwilę przed wyjęciem, układamy na wierzchu cukinii ser, posypujemy papryką i wkładamy z powrotem, aby zdążył się rozpuścić i podpiec.

 

środa, 10 lipca 2013
Danie nieco pracochłonne, ale jaki efekt :)
środa, 19 czerwca 2013
Super połączenie smaków. Danie o orientalnym charakterze :)
 
1 , 2 , 3 , 4