Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Jednogarnkowe

poniedziałek, 02 września 2013

Za oknami powoli wdziera się jesienna pogoda. Nic tak nie poprawia humoru jak smaki z dzieciństwa. Dziś przepis na klasyczne knedle ze śliwkami. Do tego przepisu moim zdaniem najlepsze są śliwki węgierki. Wierzch knedli możecie polać roztopionym masłem i posypać cukrem lub podać ze zrumienioną bułką tartą. Spotkałam się też z inną wersją, gdzie ugotowane knedle polewa się jogurtem. 

SKŁADNIKI:

- 1,5 kg ziemniaków

- 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka soli

- 15 śliwek (u mnie węgierki)

- cukier/ masło/ tarta bułka

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę i studzimy.

2. Do ziemniaków dodajemy mąkę i nieco soli. Wyrabiamy gładkie ciasto.

3. Śliwki myjemy, nacinamy i wyciągamy pestki.

4. Odrywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy w dłoni, kładziemy śliwkę i oblepiamy ją ciastem.

5. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok 10-15 min w zależności od wielkości knedla.

6. Ugotowane knedle polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.

czwartek, 22 sierpnia 2013

W sumie to nie wiem czy to jedna i ta sama potrawa. Po raz pierwszy z tym daniem spotkałam się u mojej dobrej kumpeli spod Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Jest to pieczona na otwartym ogniu w kociołku/ żeliwnym garnku mieszanka pokrojonych ziemniaków, marchewki, buraków i cebuli, okraszona smalcem i boczkiem. W zależności od ilości dodanego smalcu pieczonka/duszonka wychodziła raz bardziej sucha, a innym razem wilgotna o przyjemnej, kremowej konsystencji…

 

Drugiej wersji tej potrawy spróbowałam u mojej Teściowej. Była ona przygotowywana w garnku o wojskowych wymiarach, boczek został zastąpiony kiełbasą i nie zawierała buraków. Ziemniaki były miło podpieczone, niektóre wręcz spalone (co nie omieszkało uwagi mojego Janusza, który je pierwszy wyjadał ;)). Ale co region i co gospodyni to inna jej receptura. Postanowiłam się zmierzyć z tym daniem, ale w inny sposób, bo w piekarniku. Smalec zastąpiłam masłem i dodałam trochę czosnku. Wyszła pyszna, ale jednak co na powietrzu to na powietrzu :) Aha! Najlepiej smakuje z maślanką lub kefirem.

Nie podaję dokładnej ilości składników, ze względu na to, że każda/y z Was ma brytfannę innej wielkości i inną ilość buź do wykarmienia ;) 

 

SKŁADNIKI:

- ziemniaki

- buraki

- marchewki

- cebule

- czosnek

- boczek podwędzany

- kilka liści białej kapusty

- sól, pieprz

- kilka łyżek masła

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie warzywa obieramy, a następnie kroimy je w plastry.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 230stopni (górne i dolne grzanie).

3. Dno brytfanki wykładamy kilkoma liśćmi kapusty, a następnie warstwami układamy wszystkie warzywa, wtykając gdzie niegdzie masło, pokrojony w plastry boczek i czosnek.

4. Solimy i pieprzymy.

5. Wierzch duszonki wykładamy znowu liśćmi kapusty i przykrywamy pokrywą.

6. Pieczemy ok. 1 godz, aż warzywa zmiękną.



poniedziałek, 13 maja 2013
Coś dla prawdziwych pożeraczy serc :D Tanie, ale bardzo wartościowe danie, które wymaga nieco czasu.
niedziela, 16 grudnia 2012
Zawsze znajdzie się u mnie na stole miejsce na bigos. Jeżeli chcecie cieszyć się jego smakiem w te święta, to możecie już dziś go przygotować i zamrozić.
piątek, 14 grudnia 2012
Może mój Luby nie jest Gordonem Ramsayem i wielkiego talentu kulinarnego nie ma, ale czasem jest tak, że Go coś natchnie i coś mi ugotuje. Jego daniem popisowym jest tzw. „Papka”, która smakuje niebiańsko. Istna eksplozja smaków, rozgrzewający czosnek, sycący ryż. Potrawa idealna po długim spacerze… Chcę teraz zobaczyć Jego minę ;)
 
1 , 2