Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Sosy i dipy

niedziela, 23 marca 2014

Szybki przepis na równie szybkie pesto z roszponki i migdałów :) Idealnie nadaje się do: makaronów, mięs, ryb bądź jako dip do warzyw lub chipsów.

 A do jego przygotowania potrzebujecie:

 

SKŁADNIKI:

- ok 3 garści roszponki

- 1 garść płatków migdałowych

- 1 łyżeczka miodu

- 1/3 szklanki oliwy

- sól, pieprz

- 1 ząbek czosnku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miksera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy.

2. Przyprawiamy i pałaszujemy :)

wtorek, 12 listopada 2013

Domowy sos BBQ jest bardzo prosty w przygotowaniu. Świetnie pasuje do pieczonych i grillowanych mięs, jako dodatek do kanapek lub dip do warzyw. Przepis wg Gordona Ramsay'a :)

 

Nie podaję dokładnych proporcji składników sosu, ponieważ dodawałam je na oko ;) Ważne aby sos najpierw uderzał ostrością, aby następnie przejść w łagodną słodycz...

SKŁADNIKI:

- ketchup

- sos sojowy

- miód

- sos piri piri

- sok jabłkowy

- sól, pieprz

- ocet słodowy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Sos ma mieś konsystencję rzadkiej śmietany.

22:02, magdalenka_210 , Sosy i dipy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 marca 2013
Co do chrzanu... Miałam do niego uraz z dzieciństwa trafiając pewnego razu na felerną fasolkę wszystkich smaków Bertiego Botta (fani Harrego Pottera wiedzą o co chodzi :D). I tak by zostało do dziś, gdyby nie Janusz i jego umiłowanie do tej byliny. Taki sos można podać w wersji na ciepło na bazie beszamelu. Sos świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, wędlin i jajek- czyli akurat na Wielkanoc.
piątek, 30 listopada 2012
Recepturę na ten sosik dostałam od mojej serdecznej przyjaciółki, kiedy to debatowałyśmy nad pizzą i winkiem o naszych kulinarnych poczynaniach. Zrobiłam go po raz pierwszy i muszę przyznać, że rzeczywiście smakuje jak ten z popularnej sieciówki.
czwartek, 29 listopada 2012
Chyba nie muszę robić wykładu na temat cudownych właściwości oliwy? :) Ale jeżeli znudził się Wam lub też nie przepadacie za charakterystycznym smakiem i zapachem oliwy to proponuję przygotować jej smakową wersję. Z ziołami, suszonymi pomidorami, papryczką chilli. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Cudownie sprawdza się jako dodatek do mięs, sałatek.
 
1 , 2 , 3