Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Zupy

środa, 20 maja 2015

Dziś kolejny przepis na zupę :) Tym razem zupa inspirowana przepisem z programu "ABC gotowania" na Kuchnia+. Szybka w przygotowaniu, sycąca, aromatyczna, pikantna, a do jej przyrządzenia potrzebujecie jedynie jednego garnka :D Aha! Jeżeli jeszcze nie macie takiego "gadżetu" jak moździerz, to szybko nadróbcie tą zaległość! Roztarcie przypraw, a następnie przesmażenie ich spowoduje, że danie nabierze całkiem innego charakteru.

 

Przygotujcie:

Składniki:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- oliwa
- 15 dag czerwonej soczewicy
- 1,5 l bulionu
- mały jogurt naturalny i 3 łyżki przecieru pomidorowego

Mieszanka przypraw:
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 3 goździki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka curry


Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki mieszanki ucieramy w moździerzu.
2. Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy, podgrzewamy ją i dosypujemy przyprawy. Smażymy je ok. 1 min.
3. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Dorzucamy do przesmażonych przypraw i smażymy ok 5-7 min.
4. Warzywa podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy przecier.
5. Wsypujemy soczewicę, gotujemy ok. 10-15 min. Zupę traktujemy blenderem na aksamitną konsystencję. Zabielamy jogurtem.
6. Nalewamy zupę do talerzy i podajemy z kleksem jogurtu.

poniedziałek, 11 maja 2015

Dziś wpis o tajemniczym tytule :D Dlaczego kapuśniak "mieszany"? Bo zmieszany z trzech kapust: kiszonej, włoskiej i białej. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego kapuśniaka. Lekko kwaśny dzięki kwaśnej kapuście i dodatku octu jabłkowego, a jednocześnie słodki. Zupa leciutka, na delikatnym wywarze, bez ciężkich zasmażek i tłustej śmietany. 

 

Przygotujcie:

Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 20 dag kapusty kiszonej
- 1/4 młodej kapusty białej
- kilka liści kapusty włoskiej
- ok 1,5 l wody
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 5 ziemniaków
- koperek/ pietruszka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 biała kiełbasa
- 1 udko z kurczaka/ 3 skrzydełka


Przygotowanie:
1. Myjemy mięso oraz wszystkie warzywa.
2. Włoszczyznę na wywar obieramy, dodajemy mięso i kiełbasę, ziele i liście laurowe, zalewamy wodą i przyrządzamy bulion.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
4. Bulion przecedzamy, dodajemy do niego pokrojoną kapustę kiszoną oraz białą i gotujemy je do miękkości. Po ok. 20 min dodajemy posiekaną włoską kapustę i gotujemy kolejne 10 min.
5. Dorzucamy do zupy odcedzone ziemniaki oraz pokrojone w mniejsze części warzywa i mięso.
6. Przyprawiamy solą, pieprzem, octem.
7. Dekorujemy posiekanym koperkiem i pietruszką. 

sobota, 02 maja 2015

Dziś szybciutki przepis na lekką zupę koperkową. Pyszna, aromatyczna i wiosenna.

 Przygotujcie:

Składniki:
- 1,5 l wywaru warzywnego/ drobiowego
- 200 ml śmietany 18%
- 1 pęczek koperku
- kilka ziemniaków
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, czyścimy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
2. Koperek drobno siekamy.
3. Śmietanę hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do pozostałej części bulionu.
4. Do zabielonego wywaru dodajemy ugotowane ziemniaki i koperek.
5. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.

20:55, magdalenka_210 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Zauważyłam, że od pewnego czasu rozlubowałam się w gotowaniu zup. A w kolejce do opublikowania czeka jeszcze kilka pozycji :D Prawda też jest taka, że muszę powoli robić miejsce w spiżarce na nowe przetwory. Na półce zapodział się słoik z zapasteryzowaną botwinką, która uratowała mnie dziś przed długim staniem przy garach. Dziś zupa botwinkowa, którą z powodzeniem możecie (a nawet musicie! :D) przygotować ze świeżego pęczku. Do tego bagietka i gotowe! :)

 Przygotujcie:

Składniki:
- 1 pęczek botwinki (u mnie zawekowana)
- 1,5l wywaru drobiowo- warzywnego
- 150ml jogurtu greckiego
- 10 dag czerwonej soczewicy
- 5 ziemniaków
- sól, pieprz
- cukier
- ocet jabłkowy

Przygotowanie:
1. Botwinkę myjemy, drobno kroimy, dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 15 min.
2. Po 15 min, dodajemy przepłuczoną soczewicę i dalej gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
4. Przekładamy ziemniaki do zupy, zabielamy jogurtem.
5. Przyprawiamy solą, pieprzem, octem oraz cukrem.

piątek, 24 kwietnia 2015

Oboje z Mężem uwielbiamy ostrą kuchnię i to co na nas nie robi wrażenia- innym wypala podniebienia :D

Przygotujcie:

Składniki:
- 2 l wywaru wołowego
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 2 czerwone cebule
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej cebuli
- 20 dag makaronu kolanka
- mały koncentrat pomidorowy
- 1 żółta papryka
- oliwa
- sól, pieprz
- ostry sos chilli

Przygotowanie:
1. Cebule i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy na oliwie ok. 5 min.
2. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso i smażymy ok. 10 min.
3. Do wywaru dodajemy podsmażone warzywa i mięso, dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Gotujemy ok. 15 min.
4. W osobnym garnku gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
5. Przekładamy makaron do zupy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem chilli.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9