Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Kuchnie świata

czwartek, 21 maja 2015

Jak dla mnie danie kultowe, wywodzące się z kuchni arabskiej. Kiedyś weekend bez wypadu do jednej z sieciówek specjalizującej się w tej potrawie, był weekendem straconym :D W wersji oryginalnej w ten oto sposób przyrządza się zazwyczaj mięso jagnięce lub baraninę. Cały sekret polega na odpowiednim skomponowaniu przypraw. Shoarmę możecie bez problemu przyrządzić także z drobiu :) Jako dodatek- ryż z curry, ale frytki też będą smaczne, a także ulubiona surówka (mnie z czerwonej kapusty i kapusty pekińskiej).

Potrzebujecie:

Składniki:
- 30 dag schabu
- 2-3 plasterki żółtego sera
- olej do woka
- słodka papryka
- gorczyca
- cynamon
- curry
- sól, pieprz
- oregano
- pieprz cytrynowy
Sos czerwony
- 1 łyżka sosu BBQ
- 2 łyżki keczupu
- szczypta cukru
- kilka kropel sosu tabasco
Sos różowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki keczupu
- sól, pieprz
Sos biały:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- sok z cytryny
- czosnek granulowany
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski.
2. Wszystkie przyprawy ucieramy w moździerzu.
3. Przyprawiamy mięso, podlewamy olejem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc.
4. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy mięso i smażymy je ok. 5-7 min. Pod koniec dodajemy ser pokrojony w paski.
5. Łączymy ze sobą poszczególne składniki sosów.

Tagi: schab
17:39, magdalenka_210 , Kuchnie świata
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 30 marca 2015

 Baaardzo kolorowe, smaczne i energetyzujące danie, które zabierze Was swym smakiem hen hen daleko :)

 Sprawdźcie czy macie:

Składniki:
- 20 dag schabu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kalarepa
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula dymka
- kawałek imbiru
- 1 limonka
- 1 mały jogurt naturalny
- olej kukurydziany do woka
- curry
- sól, pieprz
- ryż
- kolendra
- 1/2 szkl wody
- sos słodko-pikantny
- sos chilli
- sos sojowy


Przygotowanie:
1. Schab myjemy, osuszamy i kroimy w paski.
2. Przygotowujemy marynatę: kolendrę tłuczemy w moździerzu, dodajemy przetarty czosnek i imbir, sok z limonki, sosy, 2 łyżeczki curry oraz sól i pieprz.
3. Schab przekładamy do marynaty i wkładamy do lodówki na noc.
4. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek i kalarepę myjemy, obieramy i kroimy w słupki.
5. Warzywa 10 min smażymy na oleju, dodajemy mięso wraz z marynatą i podlewamy wodą i dusimy ok 15 min. Zabielamy jogurtem.
6. Curry podajemy z ugotowanym ryżem i posiekaną dymką.

piątek, 25 października 2013

No jeszcze zdążyłam z moim przepisem na Światowy Dzień Makaronu. Najprostsza z możliwych wersja makaronu (w oryginale spaghetti), która jest gotowa w 10 min. Przygotowaną potrawę możecie dodatkowo obsypać pokaźną górką startego parmezanu.

 Do przygotowania tej potrawy potrzebujecie:

SKŁADNIKI:

- 20 dag makaronu farfalle (kokardki)

- 4 łyżki oliwy

- 2 ząbki czosnku

- zielona pietruszka

- sól, pieprz

- sos piri piri

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu.

2. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

3. Pietruszkę siekamy.

4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i smażymy na złoto.

5. Na patelnię przekładamy ugotowany makaron.

6. Dodajemy pietruszkę, przyprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu.

czwartek, 17 października 2013

Wiem, wiem... Wczoraj był Międzynarodowy Dzień Chleba i zapewne każdy szanujący się bloger spędził go nad piekarnikiem w oczekiwaniu na swój bochenek. Z braku sił i czasu niestety nie dołączyłam do tak zacnego grona. Ale co się odwlecze to nie uciecze :) A więc w nawiązaniu do wczorajszego święta postanowiłam podzielić się z Wami pewnym sposobem (bo trudno nazwać to przepisem) na prostą przystawkę, która jest charakterystyczna dla kuchni państw basenu Morza Śródziemnego...

Świeży, chrupiący chleb z dodatkiem oliwy z oliwek i octu balsamicznego z nutą tymianku. Często podawany jest w greckich i włoskich restauracjach jako tzw. czekadełko (strasznie uwielbiam to słowo :D), które ma nam umilić czas oczekiwania na zamówione danie. 

SKŁADNIKI:

- oliwa

- ocet balsamiczny

- rozmaryn

- pieprz

- Wasze ulubione pieczywo

PRZYGOTOWANIE:

1. Na dno talerza wylewamy oliwę.

2. Następnie skrapiamy ją octem balsamicznym.

3. Wkruszamy nieco suszonego tymianku i posypujemy pieprzem.

4. Maczamy kromki chleba i pałaszujemy.

sobota, 17 sierpnia 2013

Dziś kuchnia rodem z Dalekiego Wschodu- kuchnia bogata w aromaty, barwy i smaki. W przygotowywaniu tej potrawy postawiłam na drób (wykorzystałam udka z kurczaka, które są bardziej soczyste i aromatyczne niż piersi, ale wymagają dłuższego smażenia), który ze smażoną papryką i pachnącym ryżem tworzą ciekawy zestaw. W trakcie przyrządzania potrawy skorzystajcie z woka- znacznie skróci czas oczekiwania na jedzenie :)

W przepisie użyłam saszetkę sosu Blue Dragon Seczuański Pikantny Sos Pomidorowy - pikantnego sosu na bazie pomidorów z dodatkiem octu ryżowego i odrobiną chilli, który jest polecany do krewetek i różnego rodzaju mięs. Dzięki niemu możemy szybko przenieść naszą kuchnię na orientalne szlaki... Coś dla wielbicieli ostrych, azjatyckich smaków :)

SKŁADNIKI:

- 2 udka z kurczaka

- po 1/2 papryki zielonej, pomarańczowej i żółtej

- 1 papryczka chilli

- szczypiorek/ cebula dymka

- Blue Dragon Seczuański Pikantny Sos Pomidorowy 

- 1 kubek ryżu

- olej

- 1 szkl mleka kokosowego

- sól, pieprz

- kurkuma

PRZYGOTOWANIE:

1.Mięso myjemy, oczyszczamy, oddzielamy od kości i kroimy w kostkę.

2. Kurczaka zalewamy sosem seczuańskim i odstawiamy w zimne miejsce na 30-60 min.

3. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Odsączamy, dodajemy szczyptę kurkumy, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i odrobinę mleka kokosowego. Mieszamy.

4. W woku rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy kurczaka i smażymy go 15 min.

5. Papryki myjemy, kroimy w paski, wrzucamy do kurczaka i wszystko razem smażymy jeszcze ok 7-8 min.

6. Wlewamy mleko kokosowe i dusimy pod przykryciem ok 10 min.

7. Na talerze wykładamy ryż, układamy kawałki kurczaka z sosem, polewamy kilkoma łyżeczkami mleka kokosowego.

8. Dekorujemy papryczką chilli i szczypiorkiem.

 

 
1 , 2 , 3