Kulinarny blog dla wszystkich, którzy na widok smacznego dania dostają odruchu Pawłowa, ich kubki smakowe wariują a w głowie harcują same endorfiny :D
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Ryby i owoce morza

wtorek, 09 czerwca 2015

No to mamy rybkę jak z nadbałtyckiej knajpki :D Do tego oczywiście młode ziemniaki z koperkiem i tradycyjna surówka z młodej kapusty kiszonej.

Przygotujcie:

Składniki:
- 2 filety z dorsza
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 cytryny
- 1 szkl mleka
- 2 łyżki oliwy
- olej
- 1/2 szkl mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki.
2. Rybę przekładamy do miseczki, doprawiamy pieprzem, polewamy 2 łyżkami oliwy i przekładamy plasterkami cytryny. Odkładamy do lodówki na 1 godz.
3. Mleko, jajko, mąkę, curry, 1 łyżeczkę oleju oraz szczyptę soli mieszamy ze sobą na ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany.
4. Rybę panierujemy w cieście naleśnikowym i smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni.

wtorek, 04 marca 2014

Ja się pytam: Czym byłyby Ostatki bez śledzika? I kim ja bym była, gdyby dziś, jako największa "śledziora" w rodzinie nie umieściła jakiegoś przepisu na tę rybkę? :) Dziś śledzik w odsłonie słono-kwaśno-ostrej.

A do przygotowania tej zakąski potrzebujecie:

 

SKŁADNIKI:

- 4 płaty śledziowe (matiasy)

- 1/2 cebuli

- ok 6-7 zielonych oliwek

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- 1/2 małego kubka śmietany/ jogurtu naturalnego

- woda lub mleko do namoczenia śledzi

- 2 łyżki ostrej musztardy (u mnie chrzanowa)

- sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filety myjemy, zalewamy wodą lub mlekiem i moczymy ok 2 godz.

2. Śledzie odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki

3. Cebulę i oliwki drobno siekamy.

4. Śmietanę lub jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i musztardą.

5. Dodajemy posiekaną cebulę, oliwki i pokrojonego śledzia.

6. Mieszamy i przyprawiamy.

wtorek, 17 września 2013

A kto powiedział, że pasta ma być pomielona? Dziś propozycja pasty- sałatki, która może być zaserwowana na pieczywie lub krakersach. Obłędnie kolorowa! :) Sprawdzi się na śniadanie, kolację lub jako zakąska na imprezę.

 A moskalik to nic innego, jak maleńka delikatna bałtycka szprotka w zalewie octowej :)

SKŁADNIKI:

- 1/3 puszki kukurydzy

- 20 dag marynowanych moskalików

- 1 mała cebula

- szczypiorek

- 2 ogórki małosolne

- 2-3 łyżki majonezu

- 1/2 czerwonej papryki

- sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Moskaliki oczyszczamy z płetw i kręgosłupów. Drobno siekamy.

2. Cebulę, paprykę, ogórki kroimy w małą kosteczkę.

3. Do miski wkładamy ryby, pokrojone warzywa, odsączoną z zalewy kukurydzę, posiekany szczypiorek. Dodajemy majonez.

4. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

poniedziałek, 09 września 2013

Już od dłuższego czasu zastanawiałam się nad terminologią nazwy tego dania. Po dłuższym szperaniu po internecie niestety nie znalazłam odpowiedzi. Jedno jest pewne- ta potrawa Grekom raczej nie jest znana... Być może za sprawą dużej ilości warzyw tak charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej kojarzona jest z tym krajem? Ryba w takiej wersji już na dobre rozgościła się na naszych stołach.

Smakuje na zimno i na gorąco, a podstawowy przepis z marchewką, pietruszką, selerem i porem coraz częściej jest modyfikowany. Do przygotowania tej potrawy możecie wykorzystać dowolne kawałki swojej ulubionej ryby. Morszczuk, miruna, dorsz, panga? Sami zdecydujcie. Z podanej ilości składnikow otrzymacie ok 5 porcji.

SKŁADNIKI:

- 2 filety rybne (u mnie miruna)

- 2 papryki

- 1 duża cebula

- 3 marchewki

- 2 ząbki czosnku

- 1 pietruszka

- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego

- mąka

- olej

- sól, pieprz

- suszona bazylia

- 1 szkl wody

PRZYGOTOWANIE:

1. Filety myjemy, oczyszczamy z ewentualnych ości, solimy, pieprzymy, oprószamy mąką i smażymy z obu stron na złoto.

2. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. W kosteczkę kroimy także papryki.

4. W rondelku rozgrzewamy ok 3 łyżek oleju, dodajemy wszystkie warzywa i smażymy je. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią.

5. Po ok 10 min dodajemy przecier i podlewamy wszystko szklanką wody. Dusimy ok 10 min. Następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu.

6. W naczyniu układamy warstwowo warzywa i rybę.

7. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

poniedziałek, 22 lipca 2013
Tak naprawdę do przygotowania tego dania możemy użyć dowolnej ryby jaką akurat mamy: śledzia, pangi itd. Może stanowić danie samo w sobie lub w towarzystwie smażonych ziemniaków lub chleba.
 
1 , 2